Цифров европейски паспорт ще брани социалноосигурителните ни права

Снимка: архив

В резолюция Европарламентът настоя Европейската комисия да ускори плановете си за цифров европейски паспорт за социална сигурност. По този начин ще се улесни преносимостта на социалноосигурителните права на мобилните работници и ще се даде възможност данните да бъдат проверявани в реално време.

„Назрял е моментът ЕК да ускори работата по законодателството за издаване на такъв цифров паспорт“, заяви евродепутатът Атидже Алиева-Вели, която е член на комисията по заетост и социални въпроси в Европейския парламент.

„Идеята на този европейски цифров паспорт е да подпомогне гражданите, така че много лесно да си следят социалноосигурителните и пенсионните права. В многократните ни срещи с български граждани в чужбина, един от поставяните проблеми е именно този. Така че за нас е много важно да осигурим този цифров паспорт, който в никакъв случай няма да бъде тежест за работниците, напротив - трябва да ги улесни да разполагат с информация за правата в международен аспект. В момента, особено по време на пандемия, беше трудно за много от мобилните работници да поискат например обезщетение за безработица дистанционно, защото нямаха тази възможност да докажат социалноосигурителните си права. Така че важно е да го има този инструмент, той ще бъде цифров, за да може да стане лесна координацията на социалната сигурност и същевременно да се гарантират правата на работниците“.

Европейският цифров паспорт за социална сигурност ще подпомогне борбата със социалните измами и недекларирания труд, но също така ще улесни работниците при проследяването на техните социалноосигурителни вноски и предявяването на техните права. Ето и каква информация ще съдържа този паспорт:

"Част от данните, които ще включва паспортът, ще бъдат къде работи човекът, информация за договора за местоработата, самоличността и трудовите правоотношения. Идеята е в реално време да може да се прави справка от националните органи, така че българският гражданин, който е работил в друга държава на ЕС, да може лесно да доказва своя стаж, правото си на пенсия и т.н. Разбира се, защитата на всички лични данни ще бъде съобразено с действащата нормативна рамка за защита на личните данни."

На въпрос кога най-рано би могло да стане факт въвеждането на европейски паспорт за социална сигурност, Атидже-Алиева Вели заяви:

"Ние призовахме и настояваме ЕК да излезе с предложение до края на следващата година. Така че ако следим целия законодателен процес, може би най-рано от 2024 година би могъл да влезе в сила един такъв цифров паспорт."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!