Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР отправя музикално послание със „Симфония за мира“ от Стефан Драгостинов

Стефан Драгостинов
Снимка: личен архив

Българското национално радио отправя музикално послание за мир  с кантатно-ораториалната творба "Симфония за мира" от българския композитор Стефан Драгостинов. Произведението е предложено за свободно излъчване от радиостанциите от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) в израз на съпричастност към невинните жертви на войната в Украйна.

Създадена през 1984 г., "Симфония за мира" на Стефан Драгостинов е особено актуална  днес като силно музикално послание към света и израз на всеобщия стремеж за мир и възстановяване на духовното равновесие. Композиторът споделя: "Завършил съм Ленинградската консерватория през далечната 1972 г. Обичам руската култура и руския фолклор. Не подкрепям руската инвазия в Украйна. Ненавиждам уродливостта на войната, страданието на невинни хора, кошмара в очите на децата. Няма нищо по-лошо от войната! Убеден съм, че сега е моментът "Симфония за мира" да бъде излъчена по всички радиостанции, като послание за мир и като отрицание на ужасите на войната."

"Симфония за мира" е мащабна вокално-инструментална творба в три части за солисти, смесен хор и оркестър. В нея е вплетено и източноправославното песнопение "Многая лета" (Многолетствие), което традиционно се изпълнява в края на църковните служби. В музиката присъстват и мотиви с фолклорни модификации. Така резонансите на старобългарските и народнопесенните традиции са преплетени в общо послание към универсалната съвременна чувствителност. Вокалните партии в "Симфония за мира" имат по-скоро тембров ефект, докато остинатото в клавирната партия, обикновено изпълнявана от самия композитор, играе ролята на летописец, измерващ, но понякога и променящ хода на времето.

Композиторът Стефан Драгостинов дава оригинална и красноречива характеристика на творбата си: "Началото на Симфонията е в "Е", а финалът – в "F". В малкия интервал между тези два тона са показани картини от историята на човечеството, които всъщност са стъпките на цивилизацията: и правилните, и фалшивите, спокойните и драматичните.”

В записа, предложен от БНР, "Симфония за мира" е изпълнена от Оркестъра и хора на Българската телевизия и радио под диригентството на Иван Маринов. Солисти са Мари Крикорян, Алис Багдасарян, Емил Иванов и Димитър Станчев. На пианото е авторът Стефан Драгостинов.

"Симфония за мира" на Стефан Драгостинов беше излъчена в ефира на програма "Христо Ботев" на Българското национално радио в израз на съпричастност към невинните жертви на войната в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!