Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР с Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата

Проф. Георги Петков, член на журито, генералният директор на БНР Милен Митев и диригентът на Оркестъра за народна музика Димитър Христов.
Снимка: Диана Костова, БНР

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов е носител на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в категория "Фолклор". Призът беше връчен от проф. Георги Петков, член на журито, на тържествена церемония по повод Деня на столицата. Наградата отчита постиженията на Оркестъра през празничния му концертен сезон, посветен на неговата 70-годишнина.


"Артистът има нужда от признанието на публиката и слушателите. За мен и за моите колеги е огромна чест да получим тази награда. Благодаря на музикантите от Оркестъра, които безапелационно, със старание и талант дават всичко от себе си, за да може този състав да бъде един от най-добрите в своята област," каза диригентът Димитър Христов при получаване на наградата и допълни: "През последните 71 години Оркестърът за народна музика издирва, съхранява, звукозаписва и популяризира фолклорната памет на България, която стига до всеки един благодарение на Българското национално радио и неговите програми."



Генералният директор на БНР Милен Митев поздрави музикантите: "Благодаря на прекрасния ни оркестър и на маестро Димитър Христов. Този състав е забележителен не само с названието "оркестър от солисти", което изпълнителите са заслужили с уникалните си музикантски качества. Той впечатлява с това, че всеки ден този оркестър ни показва, че народната музика има място в днешния модерен, забързан, космополитен свят."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!