Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Илиевски представи програмата на Симфоничния оркестър на БНР:

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Входът ще е свободен за ученици и студенти по музика

Произведения от български автори ще звучат във всеки концерт от новия сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Популяризирането на българската музика е водещата идея в концертната и звукозаписната програма на Радиосимфониците, която беше представена от новия главен диригент Константин Илиевски.

"Съществена част от мисията Българското национално радио като обществена медия е опазването и съхраняването на българската култура и запознаването на българската аудитория с достиженията на световното изкуство. Изпълнението на мисията ни в тази чест се откроява може би най-ярко именно в нашите шест музикални състава, които се утвърдиха като институции с вярна публика и запазено място в културния живот," каза генералният директор на БНР Милен Митев и благодари на Марк Кадин, който шест сезона ръководи Симфоничния оркестър на БНР. "Всеки музикален състав има нужда от развитие и промяна. От нов прочит, с който да достига до нова аудитория. С този стремеж поканихме маестро Константин Илиевски за нов главен диригент и му благодаря, че прие тази покана," подчерта Митев.

Константин Илиевски, Милен Митев и Марио Ангелов

"Работя с музикантите от Симфоничния оркестър от сезон 2016/2017 и сме изградили помежду си отношения на взаимно доверие и уважение, което е голямо предимство в бъдещата ни съвместна работа," каза Константин Илиевски, който открои акцентите в сезона.

Основен приоритет в програмата е популяризирането на българската музика, затова всеки концерт от новия сезон включва пиеса от български композитор. По този начин Симфоничният оркестър се включва усилията на общественото радио да подкрепя, популяризира и утвърждава постиженията на българската култура и изкуство. Илиевски е убедил и чуждестранните диригенти, които ще гостуват на Радиосимфониците, да дирижират български произведения. "Реакциите на колегите, които вече са се запознали с партитурите, са много позитивни," сподели главният диригент.

Константин Илиевски

"За този концертен сезон сме подбрали ярки шедьоври на класическата музика, с желание те да достигнат до по-голяма аудитория. Същевременно търсим баланс между утвърдени солисти и млади таланти, за които предстои да слушаме много през следващите години," подчерта Илиевски. Солисти на Радиооркестърът ще са пианистите със стремителна международна кариера  Емануил Иванов и Ивайло Василев, а валдхорнистът Виктор Теодосиев ще дебютира с оркестъра. За първи път ще гостуват цигуларят Далибор Карвай – първи концертмайстор на Виенските симфоници, цигуларят Георге Тудораке – концертмайстор на Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж и гост-солист на Лондонския симфоничен оркестър, виолончелистът Томас Аунер от Брукнер оркестър в Линц, номинираният за Грами украинско-британски виолист и диригент Максим Рисанов и други. Като солисти пред Радиооркестъра ще излязат и Данчо Радевски, Атанас Карафезлиев и Явор Желев – трима музиканти от състава на Радиосимфониците с безспорни лични достижения и професионален авторитет. 

Специално място в сезона на Радиосимфониците е отредено на доайена в българското диригентско изкуство с внушително присъствие и кариера Георги Димитров, който ще дирижира два концерта от сезона: "Брамсова вечер" и "В навечерието на Великден".

На диригентския подиум през сезона ще застанат две млади дами, вече утвърдили се на световните сцени. За пръв път на българската сцена ще излезе Мари Жако – главен диригент на Кралската датска опера и постоянен гост-диригент на Виенските симфоници. След блестящия си дебют с Радиосимфониците, пред тях отново ще застане Деляна Лазарова, асистент-диригент на сър Марк Елдер в Оркестъра на Хале и музикален директор на Младежкия оркестър на Хале в Манчестър, за да дирижира този път произведение на Добринка Табакова.

Гост-диригенти на Радиооркестър през сезона ще са обявеният за най-харизматичен диригент на 21 век Гергей Мадараш, както и Григор Паликаров и Симеон Пиронков.

За пръв път на българска сцена ще се реализира един нетрадиционен концерт "Изкуството на живо" с участието на Тийна Осара, която ще рисува на сцената (live painting act) под звуците на музиката от балета "Ромео и Жулиета" от Сергей Прокофиев.  В първата част на концерта ще прозвучи Концерт за две флейти и оркестър от маестро Емил Табаков, под диригентството на френския диригент и флейтист Патрик Галоа.

Детските образователни концерти ще се завърнат в Първо студио на БНР в нов формат. Изборът е "Карнавал на животните" на Сен-Санс – една от малкото симфонични композиции, написани за забавление, която обещава децата да преживеят забавен и полезен учебен час в БНР.

Предстои и богат звукозаписен сезон, в който "абсолютен приоритет", по думите на главния диригент Константин Илиевски, са българските автори и изпълнители. Звукозаписният план се обръща към българските класици, но дава шанс и на младите автори.През 2024 г. се навършват 120 години от рождението на Любомир Пипков и по този повод ще бъдат записани две негови композиции: „Сватба“  за хор и оркестър и Концерт за кларинет и оркестър, който ще бъде представен и като концертно изпълнение. Ще бъде записан и Симфоничния прелюд „Усамотение“ от Панчо Владигеров, забравен от почти 40 години. "Ръкописните ноти на това произведение се пазят само в музей "Панчо Владигеров", но за този запис те бяха специално набрани и цифровизирани," допълни директорът на „Музикална продукция и състави на БНР Марио Ангелов. 

Ще бъдат записани произведения от класиците Веселин Стоянов, Димитър Ненов, Димитър Христов, Александър Райчев, Константин Илиев и Пенчо Стоянов, както и творби от новата генерация автори Константин Костов, Георги Стрезов, Любомир Денев-син и РуменБояджиев-син. Пиеса на Адриан Павлов, написана по поръчка на БНР, ще бъде записана от Симфоничния оркестър под диригентството на автора. Генералният директор на БНР Милен Митев определи възможността БНР да възлага написване на нови произведения като "хубав механизъм за стимулиране на българските творци и на българското музикално изкуство". Митев допълни: "Бюджетът на БНР е инвестиция в българското общество, а в частта с музикалните състави – инвестиция в културата и изкуството. С един сезон като този може много ясно да покажем за какво Българското национално радио използва такава инвестиция, така че да имаме всички основания да искаме да инвестират повече в нас и чрез нас – в българските музиканти и композитори."

Константин Илиевски ще излезе пред Радиосимфониците за пръв път като главен диригент на 20 септември в зала "България". В празничния концерт в чест на Деня на независимостта ще прозвучи Втората симфония "Великий Преслав" от Веселин Стоянов и Първият концерт за пиано и оркестър от Фредерик Шопен. Солист ще бъде виртуозният японски пианист Хаято Сумино. Събитието се организира от Българското национално радио и Сдружение Реформ Юнион Клуб".

Откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала „България“. Под диригентството на Константин Илиевски Радиосимфониците ще изпълнят Симфоничен прелюд "Усамотение" от Панчо Владигеров и Деветат симфония "Из Новия свят" от Антонин Дворжак. Солист в Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс ще е Далибор Карвай.

Билетите за сезона вече са в продажба в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България" и онлайн в мрежата на Ивентим.

Входът за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" към СУ, катедра "Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив ще е свободен срещу представяне на ученическа или студентска карта.

Програмата на сезона може да видите ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!