Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти от Украйна дискутираха с колеги от БНР борбата с дезинформацията и предизвикателствата пред медиите по време на война

Програмният директор Даниела Късовска представя програмите на БНР.
Снимка: Ани Петрова, БНР
Журналисти от Украйна посетиха Българското национално радио в рамките на програмата "Бюро Европа-Украйна“, финансирана от Европейската комисия. БНР е сред избраните медии, които те посещават в шест европейски държави – Франция, Германия, България, Италия, Испания и Унгария.

По време на срещата представителите на БНР и украинските журналисти обсъдиха ролята на медиите в борбата с фалшивите новини и дезинформацията, както и професионалните предизвикателства, пред които се изправят след началото на войната в Украйна. Украинските журналисти бяха заинтересовани от работата на Екипа за проверка на факти на БНР – първият, създаден в национална медия у нас. 

Даниела Късовска – програмен директор на БНР, поздрави гостите и изрази своите очаквания за задълбочен разговор, който е и шанс за изграждането на нови възможности за професионално сътрудничество. Тя припомни, че от първите дни на войната Украинското обществено радио може да бъде слушано на платформата на Българското национално радио.

Заместник главният редактор на Украинското национално радио Сергей Стуканов разказа как се е променила работа на журналистите в страната и подчерта важната роля на Украинското радио в първите седмици от войната. "В много от териториите, които бяха временно окупирани от руските войски, единственият източник на информация беше Украинското радио“, каза Стуканов. 

Валерия Николова – заместник главен редактор на програма "Хоризонт“, представи начина, по който програмата отразява случващото се в Украйна, търсенето на различни източници на информация и проверяването на нейната достоверност. Специален акцент бе поставен на осъществената от журналиста на БНР Ирина Недева поредица "Гласове от Украйна – едно пътуване до Киев и назад“, която разказва за нейните срещи с украинците отблизо през месец май 2023 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!