Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнения на Оркестъра за народна музика на БНР ще звучат на Стария континент в Европейски ден на фолклора 23 септември

Програма „Хоризонт“ и Радио Варна се включват в инициативата

Българското национално радио се включва в първия Европейски ден на фолклора на 23 септември. Фолклор от различни страни ще звучи в ефира на програма „Хоризонт“ и Радио Варна, както и в програмите на още 24 обществени радиостанции в Европа и Азия. Българското национално радио предлага от своя страна на партньорите си емблематични изпълнения на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.

„Шопско настроение“ със солист Росен Генков (гъдулка), „Китка македонска“ със солист Петър Миланов (тамбура), „Разлъка“ със солист Пейо Пеев (гъдулка) и „Мераклийски мелодии“ със солист Петьо Костадинов (гайда) ще звучат в радиоефира от Португалия до Швеция. Те са част от програмата на концерта „70 години с нашата музика - Солистите“ от изминалия юбилеен сезон на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Милиони слушатели ще чуят и изпълнения от този концерт на Кръстьо Димов, Христина Белева, Костадин Генчев, Мартин Владимиров, Симеон Илиев, Николай Петров и Бисер Соколов като солисти на Оркестъра. Освен произведения на Коста Колев, Христофор Раданов, Димитър Христов, Георги Андреев и други, любителите на фолклора ще чуят специалните аранжименти на „Либертанго“ на Пиацола със соло кавал на Недялко Недялков и „Полетът на бръмбара“ на Римски-Корсаков със соло ксилофон на Иван Цонков.

Оркестъра за народно музика на БНР с диригент Димитър Христов

Българските слушатели ще се докоснат до европейския фолклор в съботния ден в предаването „Имат ли песните спиране“ след новините в 15.00 ч по програма „Хоризонт“ и в предаването „Съботна трапеза“ след новините в 12.00 ч. по Радио Варна.

Водещата на „Имат ли песните спиране“ Цвети Радева споделя: „Като част от Еврорадио, за нас е удоволствие и привилегия да участваме в първия Европейски ден на фолклора. Радостно е фолклорните предавания на БНР да бъдат сред тези на 25 европейски радиостанции, които отразяват събитието и по този начин да приобщят към идеята многобройна слушателска аудитория. Специален гост в  предаването „Имат ли песните спиране“ ще бъде администраторът на новата Европейска фолклорна мрежа Нод Ноулс от Шотландия.“

Кристиян Неделчев, водещ на „Съботна трапеза“, допълва: „Изкуството на Оркестъра за народна музика на БНР е съизмеримо с това на всеки друг елитен оркестър, в Европа независимо от жанра. И това навсякъде се отбелязва безапелационно, а концертната програма, която ще обиколи радиостанциите на нашия континент, е абсолютното доказателство. Многолика, бравурно-виртуозна и емоционална по балкански - като за празник в Деня на фолклора!“ 

Европейският ден на фолклора е пилотен проект на Европейската фолклорна мрежа (European Folk Network). Към инициативата се приобщават обществени радиостанции от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), сред които и БНР, като излъчват и предоставят за излъчване най-добрите си фолклорни концерти и студийни записи.

Целта на инициативата е да покаже, че фолклорната музика, танци и устно творчество са не само част от европейската културна идентичност и многообразие, а и са източник на неизмеримо богатство, съхраняващо гласовете и историите на хората, общностите и нациите, които се предават от миналото и се развиват с всяко следващо поколение. „Европейският ден на фолклора е важно събитие за всички в света на народната музика. Избрахме деня на есенното равноденствие, за да се обединим и да представим на радиослушателите част от богатия културен спектър на Европа. Милиони от нас работим, създаваме и участваме активно в запазването на този основен елемент от нашата култура – традиционните изкуства. Време е да отпразнуваме това!“ – заявяват организаторите от Европейската фолклорна мрежа.

Проектът е съфинансиран от ЕС чрез програмата MusicAIRE.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!