Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият сезон на Симфоничния оркестър на БНР: Маестро Илиевски обеща емоция

Блестящ пианист, вълнуващ композитор, а отскоро и главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – представяме ви маестро Константин Илиевски в едно по-различно и откровено интервю за "Хоризонт до обед". 

Само след няколко дни, на 6 октомври в зала "България" официално ще бъде открит новият творчески сезон на симфониците.

За да се представи подобаващо пред родната си публика, Илиевски обяви, че е подготвил програма с 13 концерта и многолик звукозаписен план, както и няколко образователни концерта за деца. 

Една от важните линии в предстоящия сезон е включването на българско произведение във всеки от концертите.

"Аз мисля, че Симфоничният оркестър трябва да се включи в усилията на общественото радио да подкрепя, популяризира и утвърждава постиженията на българската култура и изкуство и за това във всеки концерт от новия сезон е включена една българска пиеса, като тя е подбрана спрямо останалата програма", поясни диригентът. 

"Много важно за нас е, освен българската музика, а и български солисти, от най-младата ни генерация, да получат възможността да дебютират, или отново да се изявят със Симфоничния оркестър", допълни маестрото.

А на публиката Константин Илиевски обеща една по-особена емоционалност и много силни преживявания. 

"За първи път с нас ще свири и Виктор Теодосиев, един забележителен валдхорнист, и пианистът Ивайло Василев. Солисти от оркестъра също ще се представят като личности, не само като част от оркестъра… Обръщам се към най-младата публика – дайте шанс на симфоничната класическа музика, в нея ще намерите емоции, които търсите в други занимания, а този оркестър ще ви го даде", обеща той.

Маестрото си спомни и за първия си запис в БНР, който датира от 2016 г., както и за прекрасната работа с колегите си от Симфоничния оркестър на концертната сцена.

"Между нас има много особена енергия. Моята философия за тази професия е може би малко по-нетрадиционна, защото аз мисля, че диригентът трябва да е част от оркестъра и това се базира на едно много голямо взаимно доверие. С колегите се познаваме вече доста години, имаме много концерти заедно. Те вече ме познават и в процеса на работа по този начин се постигат много хубави резултати, защото ние единно пред публиката градим най-доброто, което можем да дадем. А това се усеща – как те гледат, как внимават. Дълбоко се надявам в следващите ни концерти заедно да постигнем резултатите, за които всеки един от нас бленува". 

Интервюто на Валерия Николова с Константин Илиевски в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!