Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първия за новия сезон концерт

Далибор Карвай дебютира с Радиосимфониците на 6 октомври

Симфоничният оркестър на БНР ще открие своя творчески сезонна 6 октомври от 19:00 часа в зала "България".  Под палката на главния диригент Константин Илиевски своя дебют с Радиосимфониците ще направи словашкият цигулар Далибор Карвай.

Концертната вечер ще започне със Симфоничен прелюд "Усамотение" на Панчо Владигеров. Десетилетия след последното му изпълнение,  произведението възкръсва на сцената на зала "България" като знаково начало на един сезон, всеки концерт от който ще предлага на публиката среща с български автор.


В дебюта си с Радиосимфониците първият концертмайстор на Виенските симфоници Далибор Карвай ще изпълни забележителния Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс. В София Карвай ще свири на 330-годишната цигулка "Страдивариус 1694 ex Benece", собственост на Австрийската национална банка. Скъпоценният инструмент му беше предаден лично от гуверньора на банката Роберт Холцман. Цигулката е един от най-добре запазените инструменти на Антонио Страдивари и най-скъпият, използван от Виенските симфоници. "Това е изключителен инструмент с неподражаемо присъствие," казва Далибор Карвай.

Радиосимфониците ще изпълнят и Симфония №9 "Из Новия свят" на Антонин Дворжак – последната и най-известна симфония на чешкия композитор.


Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България" и в мрежата на Ивентим.

Входът е свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" към СУ, катедра "Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив срещу представяне на ученическа или студентска карта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!