Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Поглед към Вселената" със Симфоничния оркестър на БНР, Константин Илиевски и Ивайло Василев

Концертът "Поглед към Вселената" ще представи Симфоничният оркестър на БНР на 5 април, петък, от 19.00 часа в зала "България"  под палката на главния диригент Константин Илиевски 

Радиосимфониците ще почетат 100-годишнината от рождението на Константин Илиев с изпълнение на последното му произведение "Очите на нощта". Лебедовата песен на един от най-значимите съвременни композитори и представител на български музикален авангард е създадена през 1987 г. и посветена на приятеля му Алипи Найденов, който си отиде през 2023 г.


Младият виртуоз Ивайло Василев ще е солист в Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел. Точно пет години след дебюта си с Радиосимфониците, Ивайло отново застава пред тях, вече 16-годишен и с впечатляваща колекция от над 30 награди от международни конкурси в България, Русия, Сингапур, Финландия, Казахстан, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Белгия, Великобритания, които в голямата си част са Първи и Гран-при. Ученик на проф. Борислава Танева, той е финалист в едни от най-престижните конкурси и фестивали по света като Cliburn Junior Festival and Competition (2023), "Wunderkinder" (Италия, 2018), "Astana Piano Passion" (Казахстан, 2017),  "Москва встречает друзей" ( Москва, 2019) и др. Незабравима остава блестящата му победа в Международния конкурс "Щелкунчик" (2018). Седмици преди концерта с Радиосимфониците, Ивайло Василев се завърна от двумесечно успешно турне в САЩ, където изнесе 18 концерта и рецитал.  


Клавирния концерт в сол мажор на Морис Равел е изпълнен за пръв път в зала "Гаво" в Париж през 1932 под диригентството на автора и постига огромен успех. Веднага е представен и на дълго турне в много европейски страни, където публиката го приема с овации. В Концерта има джаз и нова музика, много колорит и ведрина, на фона на които се откроява виртуозната клавирна партия. Ивайло Василев я изпълни блестящо през 2021 г. във фестивалната програма на "Софийски музикални седмици".


Точно преди десет години Радиосимфониците представиха програма с Концерта в сол мажор на Равел и "Планетите" на Густав Холст, който публиката възторжено прие. На 5 април в зала "България" те отново ще изпълнят заедно тези произведения.

Симфонична сюита  "Планетите" е най-известното произведение на английския композитор Густав Холст с философски дълбини, могъща оркестрова звучност и пленителна мелодичност. Наричат творбата, вдъхновена от астрономията и митологията, "астрологична епопея", защото е в седем части, всяка от които посветена на планета от Слънчевата система. Първото цялостно изпълнение на сюитата е през 1920 г. под диригентството на Епълби Матюс, а първият запис е през 1926 г. за HMV под палката на автора. Оттогава творбата е записвана от диригенти  като Херберт фон Караян, Ленърд Бърнстейн, Лорин Маазел, Дьорд Шолти, Зубин Мета, Шарл Дютоа, Джеймс Ливайн, Андре Превен, Леополд Стоковски, Саймън Ратъл и др. В изпълнението на това грандиозно произведение в зала "България"  ще участва и женският състав на Смесения хор на БНР, подготвен от Любомира Александрова.


Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" в СУ "Св. Климент Охридски", Департамент "Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!