Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР

Концертът е разпродаден, но ще се излъчва в ефира на програма "Христо Ботев" и в платформата БИНАР

Христина Белева
Снимка: Личен архив

Специално издание на най-успешния си проект "Ритъмът на Балканите" е подготвил Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов на 25 април, четвъртък, от 19.00 ч. в Първо студио на Радиото.  Деветото издание на проекта ще представи жените на Балканите с изпълнения на традиционна музика и инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона. 

Билетите за концерта са разпродадени, но събитието ще се излъчва на живо по програма "Христо Ботев" и ще се стриймва с картина в платформата БИНАР на БНР. 

Неда Николич ще представи изпълнения на фрула, традиционен за Сърбия дървен духов инструмент, обявен за част от нематериалното културно наследство на страната. Обичана от публиката в Сърбия и региона, тя покорява фестивалните сцени по света и спечели първо място на Golden Key Composition Competition. 


Байса Арифовска от Северна Македония ще свири на кавал, гайда и тамбура. Ярък представител на новата генерация в македонската и ромската музика, Байса е мултиинструменталист, автор и диригент, сърдечно свързан с България.


София Главопулу от Гърция ще представи вокални изпълнения в свой съпровод на уд. Популярен в Близкия изток, Кавказ и на Южните Балкани, този древен инструмент се смята за предшественик на лютнята, а София е възпитаничка на Музикалната академия в Пловдив.  

 


Зелишах Къзълкан от Турция също ще пее и свири на дудук и кеменче. Музикант с корени в културата на Заза – общност на границата между Турция и Иран, Зелишах създава оригинални проекти, които съчетават фолклорни традиции с междукултурни перспективи.  


Звездата на българската фолклорна сцена Христина Белева е най-обичаната от публиката гъдуларка. В посветеното на жените издание на "Ритъмът на Балканите" Христина ще представи нови пиеси и ще подари на публиката песен.


Проектът "Ритъмът на Балканите" на Оркестъра за народна музика на БНР и диригента му Димитър Христов в изключително успешните си осем концертни издания създава най-устойчивия културен мост между балканските страни, като представя на българската публика и ценителите на балканския фолклор ярки солисти с колоритна музика. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!