Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на цъфналите вишни с Детския хор на БНР

Празник Оханами
Снимка: Антон Чалъков

Японският празник на цъфналите вишни Оханами беше отбелязан с песните на Детския хор на БНР пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Вече 25 години събитието се организира от Асоциацията на завършилите Токайския университет.


Вишневите фиданки, които цъфтят пред Националната библиотека, сградата на парламента и паметника на Незнайния воин са дарени на столицата през 1999 г. от Токайския университет.


Детският радиохор с диригент маестра Венеция Караманова изпълни три песни: „Под слънцето всички са равни“ на Таку Изуми, изпята на първото концертно турне на хора в Япония през 1967 г., лиричната „Сакура“ на Масуро Укон, която възпява нежния цъфтеж на цъфналите вишни и „Песен за кораба Босей Мару“ по музика на маестро Недялков и стихове на проф. д-р Тацуро Мацумае, която е песенен мост между творци от двете страни.


На празника присъстваха посланикът на Япония Н.Пр. Хисаши Мичигами, директорът на Националната библиотека „Св. св. Климент Охридски“ доц. Красимира Александрова, представители на международната фондация "Св. св. Кирил и Методий". 


„Съзерцанието на цъфналия вишнев цвят е не само естетическо удоволствие, то е омиротворяващо и хармонизиращо преживяване във време, който все по-рядко ни дава шанс да обърнем поглед към красивото. Затова съм радостен, че днес разширяваме този миг и го преживяваме с приятели и съмишленици. И с красивата музика на Детския радиохор, асоцииран член на Асоциацията на завършилите Токайския университет и истински посланик на българската култура в Япония и на японската култура в България,“ каза генералният директор на БНР Милен Митев в поздрава си към присъстващите и допълни: 


Изпълненията на Детският радиохор правят видимо общото в погледа към света на две уж различни култури. Песните им показват, че гласовете са красиви като цъфнали вишни в пролетен ден. Нека отворим сърцата си и за двете.“


В празника Оханами участваха Икебана клуб СОГА, Българския Хайку Съюз, учители и учениците от 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ с изучаване на японски език.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!