Издателство „Парадигма“

Издателство „Парадигма“ е основано през 1997 г., а през 2011 г. стартира онлайн книжарницата „Парадигма“ с мотото „Знанието е при нас“. Издателството се фокусира върху издаването на историческа литература. Сравнително равномерно са представени политологията, философията, психологията и езикознанието. От 2008 г. дейността постепенно се разширява с издания от областите на правото, медицината, а от 2011 г. и в – литературознанието, художествената проза и есеистиката. Ето и книгите, които издателство „Парадигма“ подарява:

Емил Басат, „Преводът – лица и маски“, книга трета – Това е третата книга от поредицата на Емил Басат. В книгата ще намерите интервюта с преводачи като Иглика Василева, Иван Тотоманов, Кристин Димитрова и др. „Преводът – лица и маски“ се оформи като поредица, която по интелигентен начин дава представа за чуждата култура и отношения между хората, запознава ни с чуждото чрез непринудения разказ на преводача за моменти от собствения му живот, свързани с превеждането на една или друга книга. Книгата на Емил Басат обогатява панорамната картина на културния ни живот. Д-р Сабина Павлова; Не можем да не се възхитим на упоритостта и настоятелността на Емил Басат да разгръща пред нас личностите на българското преводно изкуство. В „Преводът – лица и маски“, книга трета, намират място едни от най-светлите и значими имена на българския превод, всяко от които е истинска школа в изкуството на преводаД-р Митко Новков.


Костадин Паев, „Спомени, размисли и оценки на Княз Александър Дондуков-Корсаков за създаването на Търновската конституция 1881-1883 г.“ – Книгата на Костадин Паев ни запознава с нови факти около създаването на Търновската конституция. Неизследван и непубликуван ръкопис на княз Александър Дондуков-Корсаков, съставен между 1881 и 1883 г. и съхраняван досега в архивите, хвърля нова светлина върху ролята на руския императорски комисар в България при създаването на първоначалния проект за Органически устав на Българското княжество, за отношението му към ревизията на проекта в Петербург и за позицията му при неговото обсъждане в Търновското Учредително събрание. Обвиняван от руското правителство и определени кръгове в Русия, след установяването на „режима на пълномощията“ у нас, заради настъпилото по-късно влошаване на отношенията между двете страни, че е допуснал създаването на една твърде либерална конституция, княз Александър Дондуков-Корсаков разкрива нови факти и обстоятелства, от които се е ръководил в своята дейност като императорски комисар при създаването на Търновската конституция.


Снежана Радоева, „Подпоручик Тодор Христов – Офицерчето (1883–1903)“ – Снежана Радоева разказва за личност, която е сравнително непозната. Животът на най-младия офицер от Армията на Княжество България, участник в Илинденско-Преображенското въстание – подпоручик Тодор Христов, досега не е бил обект на цялостно научно изследване. Той е възпитаник на Военното на Негово Царско Височество училище в София, след завършването на което, продължава военната си кариера в Първи кавалерийски дивизион. Увлечен от идеите наофицерските братства, Тодор Христов напуска по собствено желание военната служба, за да се присъедини към македоно-одринското освободително движение. На конгреса в село Смилево, Битолско, през април 1903 г. е избран за член на Горското началство на град Крушово, след което участва активно във военната подготовка и провеждането на въстанието в една от най-горещите му точки. Загива на 21 септември 1903 г. в сражение с турски войски едва двадесетгодишен. Изложението на книгата следва хронологията на събитията в неговия кратък жизнен път. За написването на монографията са използвани архивни материали, спомени на съвременници документални и литературни източници. Приложени са оригинални снимки, пазени в семейните албуми и непубликувани до днес.

Хавиер Качо, „Аз, Фрам – най-прочутият кораб в историята на полярните изследвания“ – "Фрам" е легендарен кораб от времето на великите полярни изследвания в края на ХIХ и началото на ХХ век. Специално проектиран, той устоява на най-нечовешките условия за навигация, на смъртоносната прегръдка на ледовете в Арктика и на Антарктида, на гнева на природните стихии и е единственият, който стига невредим най-близо и до Северния и до Южния полюс. Хората, които са го управлявали, са едни от най-смелите и умни мъже в света, прославили родината си Норвегия и обезсмъртили имената си: създателят му Фритьоф Нансен, Ото Свердруп и покорителят на Южния полюс Руал Амундсен. Книгата на испанския полярен изследовател и писател Хавиер Качо “Аз, Фрам” проследява историята на кораба, успял да издържи на лошите условия за плаване между ледовете. Изпитанията на пасажерите и техният ентусиазъм, страховете и мечтите им, бойният им дух - са представени от гледната точка на автора, която е много топла, човешка и дори бащинска.

Рандал Бейкър, „(Не)преходни промени“ – Книгата разказва гледната точка на автора, който идва в България веднага след падането на социализма в началото на "прехода" (1990-1992). Той започва усилена работа по учредяването на НБУ и описва перипетиите и процеса на създаването му. Под формата на дневник Бейкър разказва още за свои пътувания в Словения и разкъсваната от войни Хърватия. Той споделя с читателите какво го впечатлява, как намира приятелите си в България и защо я избира за свой дом и до ден-днешен.




ВИЖТЕ ОЩЕ

Издателска къща „КХ – Критика и Хуманизъм“

В „Нашият ден“ ви представяме книгите, които подарява на слушателите издателска къща „КХ - Критика и Хуманизъм“. Къщата е единственият български издател, специализиран в съвременни хуманитарни дискурси, убеден, че трябва да допринася за поддържането на множество равностойни гласове в хуманитаристиката чрез роля на помощник и предизвикател. Сред..

публикувано на 19.12.19 в 10:25

Издателство „Златното пате“

Списък с книгите, които издателство „Златното пате“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: Галина Златина, "Как чете патето" – Стихчета за животни – Със своите прекрасни илюстрации, тези книжки бързо ще станат любими на вашето дете. Кратките стихчета са подходящи и за съвсем..

публикувано на 17.12.19 в 12:35

Издателство „Scribens“

Издателство „Scribens“ е ориентирано главно около съвременната българска художествена литература и интердисциплинарно изкуство.  Ето книгите, които издателство „Scribens“ подарява: Нинко Кирилов, „По-сурово“  –  Решителна, по-грапава, по-сурова – поезията на Нинко Кирилов прави разходка из сетивния свят и става негов безмълвен воайор през..

публикувано на 09.12.19 в 14:18

Издателство „Сиела“

Списък с книгите, които издателство „Сиела“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: Джон Хюз, "Сам вкъщи"  – познатият и обичан филм, сега е илюстрована книга за цялото семейство, в остроумния преразказ на Джон Хюз и с очарователните коледни илюстрации на Ким Смит. Да си..

публикувано на 09.12.19 в 12:19

Издателство „Колибри“

Списък с книгите, които издателство „Колибри“ дарява за Коледната кампания „Доброто – там, където сте вие“ на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР: Исабел Алиенде, "Къщата на духовете"  –   Живите представители на четири поколения, сенките на предците, духовете, излезли от семейните предания – всички те обитават голямата къща, за която ни..

публикувано на 09.12.19 в 11:46