Японската централна банка не промени лихвените ставки, но възприе новa 10-годишна рамка за лихвената си политика

След края на двудневното заседание Централната банка на Япония запази непроменена основната си лихва на ниво от -0,1%, но в същото време възприе нова дългосрочна рамка за провежданата от нея парична и лихвена политика, за да постигне колкото се може по-скоро целите за повишение на инфлацията в страната до 2 на сто.

ЯЦБ също така посочи, че ще позволи на инфлацията да надвиши заложената цел чрез запазване на прекалено стимулиращата парична политика, подсилвайки по този начин досегашния си ангажимент да задържи настоящата си лихвена и парична политика в сила, докато инфлацията в Япония не се установи трайно на ниво около 2 на сто.

Тя запази без промяна досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени, както и обема на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS).

Централната банка обаче възприе нова формула за контрол на т.нар. "лихвена крива", целяща задържане на целевата стойност на десетгодишния реален лихвен процент близо до, но над нулата и посочи, че може да разхлаби допълнително настоящата си парична политика чрез ново разширяване на паричната база.

ЯЦБ ще се стреми да понижи реалните лихви чрез контролиране на краткосрочните и дългосрочните лихвени нива посредством новата си работна рамка, се посочва в официално изявление на банката след края на нейното двудневно заседание.

Първоначално японската йена поскъпна за кратко след решението на ЯЦБ да остави без промяна основната лихва на ниво от -0,1%, тъй като имаше спекулации за възможно ново нейно понижение. Последва обаче рязка обезценка след възприетата от банката нова рамката на паричната и лихвена политика, имаща за цел запазване на основната лихва близо до нулата в десетгодишен план.

Доларът падна за кратко до 4-седмично дъно от 100,95 йени, след което поскъпна силно към 7-дневен връх от 102,78 йени, преди да стабилизира около 102,30 нивото. Аналогична беше и реакцията на единната европейска валута. Първоначално еврото се понижи до 5-седмично дъно от 112,48 йени, след което обаче поскъпна до тридневен връх от 114,39 йени.

Инвеститорите на борсата в Токио приветстваха днешното решение на ЯЦБ и индексът Nikkei нарасна с 1,91% благодарение най-вече на солидно поскъпване на акциите на японските банки, като банковият индекс Topix бележи ръст от 6,7%.

Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group нарастват със 7,2%, на Mizuho FG Financial Group – с 6,7% и на Sumitomo Mitsui Financial Group – със 7,1%, тъй като преди края на днешното заседание имаше опасения, че ново намаляване на и без това отрицателната (наказателната) лихва ще се отрази доста негативно на печалбите на финансовите институции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10