ГЕРБ-СДС се регистрира за евровота: Води Росен Желязков, без Мария Габриел

ГЕРБ-СДС се регистрира в ЦИК с водач Росен Желязков
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си за предстоящите евроизбори в ЦИК. Водач е бившият председател на 49-то Народно събрание Росен Желязков.

Останалите места в листата заемат евродепутатите, както следва: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел. Асим  Адемов заема седмото място в листата.

На шесто място е главният секретар на СДС Илия Лазаров.

Бившият и настоящият еврокомисари Мария Габриел и Илиана Иванова не са кандидати за евродепутати.

Росен Желязков е водач и на листата и в Благоевград, но накъде ще поеме към българския или европейския парламент отговорът ще е ясен след изборите, заяви Желязков.

"И двете листи ще се представят достойно – целите са на развитие и доходите на страната. Нашата голяма цел е България да е не просто лидер на Балканите, а с най-успешен БВП по покупателна способност на населението", коментира Росен Желязков.

По думите на Желязков няма нищо екзотично в това, че е водач на евролистата в пряка конкуренция на друг бивш председател на Народното събрание Никола Минчев от ПП-ДБ.

"Няма мажоритарен елемент в изборите, ние сме ориентирани към нашите политики – ясна политическа отговорът и лидерство, стабилно политическо управление в България. Когато дойде моментът за коалиционно управление, защото друго не е възможно да има – ще се търси електоралната тежест и ясна коалиционна култура и това, което в предходния кабинет не успяхме да постигнем", каза той.

Репортаж на Виолета Ашикова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

ЦИК: Започна работата по инсталирането на машините за изборите на 9 юни

След като в събота Централната избирателна комисия  извърши доверено изграждане на изходния код на софтуера в защитена среда, машините за гласуване за чужбина вече се инсталират,  до дни ще бъдат предоставени на Министерството на външните работи за транспортиране до дипломатическите ни представителства зад граница: " От тези 245 машини, с които ще се..

публикувано на 28.05.24 в 15:19

Геостратегическите измерения в предстоящите европейски избори

Европа е изправена пред стратегически важни избори на фона на продължаващата война в Украйна, която не показва признаци за деескалация в близко бъдеще, пред конфликта между Израел и Хамас, който заплашва регионалната и международна сигурност. Наред с това ключовите геостратегически опасения – включително отношенията със САЩ, Китай и Русия,..

публикувано на 27.05.24 в 13:10

Дебатът за Европа: Визиите на петимата водещи кандидати за лидер на ЕК

В пленарната зала на европарламента в Брюксел започва дебатът между водещите кандидати за председателството на ЕК. Участието си в него са потвърдили: Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Renew Europe Now), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска народна партия (ЕНП), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и..

публикувано на 23.05.24 в 16:00

770 секции в чужбина, в 1/3 – машини. МВнР праща 700 представители

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи. Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много секции по традиция ще има в Турция - 166,..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Кандидатите за председател на ЕК на дебат в европарламента

В Европейския парламент в Брюксел днес ще се проведе дебат между водещите кандидати за председател на следващата Европейска комисия. Той е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия, част от който е БНР. В дебата ще участва настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за..

публикувано на 23.05.24 в 09:15

Бургаски моряци от кораба "Дружба" ще гласуват в открито море

И на тези избори ще има секционна избирателна комисия на борда на моторен кораб „Дружба" на изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни 2024 г. Това реши Районната избирателна комисия. Р азпределени са членовете в ръководствата на СИК на плавателния съд и е определена нейната численост. Решението подлежи на..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Предизвикателствата пред ЕС и българските интереси – диспут по програма "Хоризонт"

Втори безплатен диспут по програма "Хоризонт" на Българското национално радио за кампанията за европейски парламент. Той е предназначен за участниците във втората четвърт от списъка на партии, коалиции и инициативни комитети, съгласно изтегления от ЦИК жребии. Темата на дискусията е: "Предизвикателствата пред ЕС и българските интереси..

публикувано на 22.05.24 в 14:05

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите..

публикувано на 22.05.24 в 07:30

Зелената евросделка – какво е бъдещето на България? Диспут по Радио София, БНР

Eвропейският парламент и Зелената сделка – какво е бъдещето на България?  Кръговата икономика, транспортният сектор и трансформация на мините… Това е темата и на втория безплатен диспут по БНР Радио София с водещ Лъчезар Христов. На въпросите му сега ще отговарят представители във втората половина от списъка на партии, коалиции и..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

Диспут по Радио София: EП и Зелената сделка – какво е бъдещето на България?

Eвропейският парламент и Зелената сделка – какво е бъдещето на България? И още: Кръговата икономика, транспортният сектор и трансформация на мините… Това е темата на първия безплатен диспут по БНР Радио София с водещ Лилия Големинова.  На въпросите ѝ ще отговарят представители от първата половина от списъка на партии, коалиции и..

публикувано на 20.05.24 в 16:05