Младите хора искат идеологически ориентири – това е начинът да знаят как и какво избират

Мила Минева
Снимка: cls-sofia

Социолозите ни изследват по това, което им казваме. Често ги обвиняваме, че представят един повърхностен и неверен обществен образ. Оскар Уайлд, от друга страна, е казал: "Само повърхностните хора не вярват на повърхността."

Пред прага на поредните избори в "Нашият ден" разговаряме със социолога Мила Минева за ценностните грешки, които избирателите допускат. Дали големите категории като добро и зло, истина и лъжа, справедливо и несправедливо трябва да надделяват в политическия избор над прагматичните и не толкова дълбоки лични мотиви?

В началото на разговора Минева заявява: "Всекидневният ни живот зависи от тези, които ще изберем." По думите на социолога не е необходимо да търсим толкова дълбоко в душата си правилния за нас избор. "Нека се опитаме да намерим тези, които ни разказват свят, с който можем да се идентифицираме, свят, за който сме готови да рискуваме, за да го постигнем", призовава Минева, според която най-лошото, което може да направи човек, е да се откаже да участва. "Гласуването е начинът да кажем, че ние сме автори на собствения си живот", смята Минева.

Според Минева всеки има свои собствени ориентири, които са по-скоро ценностни, отколкото партийни. "Много стара грешка на социалните науки е това противопоставяне на емоционалното и рационалното – дългото убеждение на политолозите, че политическите избори са рационални. Социалните науки откриха, че не е толкова твърда границата и много често вземаме рационално-емоционални решения", заявява социологът.

Минева споделя мнението, че прагматичните избори са най-добрите избори и допълва: "Колкото повече преместим очакванията си към публичния живот към минималната форма на взаимодействие, толкова по-добре ще живеем."

Гостът обръща внимание на това как политическите послания достигат до обществото. У нас се налага партийното фенство и непоследователното медийно говорене, което, от своя страна, води до неадекватна интерпретация. Минева е убедена, че няма невинни в този процес.

Често самите социолози са объркани от поведението на обществото и от разминаването между статистиката и реалността. Натрупал се е глад за по-задълбочено изследване на социалните процеси, защото бързото знание вече не е достатъчно, по думите на Минева. Да се изследват обществените практики в по-дългосрочен план, е по-сложно и времеемко, но се налага като тенденция в световен план, пояснява социологът.

Според наблюденията на Минева българският политически живот е по-партийно ориентиран и все по-рядко слушаме да се говори за политически решения. Това, според социолога, е основната причина младите хора в България да са привлечени от американската политика. "Те искат да се говори за политическото по друг начин. Не им е интересен партийният живот. Ако искаме да върнем младите, трябва да спрем да говорим за партийния живот и да започнем да говорим за възможни политикиМладите хора искат идеологически ориентири –  това е начинът да знаят как и какво избират", смята Минева.

Социологът обяснява, че при правенето на избор ценностите са важни, тъй като човек не може да предвиди всички политически решения, които ще бъдат взети, но може да избере тази политика, която е най-близка до потребностите му. Минева завършва с думите: "Няма нужда да правим връзка между представителство и щастие."

Целия разговор чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Тулечки

Никола Тулечки: Фиксацията върху технологията за гласуване е вредна

"Приветстваме повечето прозрачност, която Министерството на електронното управление и всички, замесени в процеса, се стремят да има. Тя е нужна. При важен процес като изборите, колкото повече прозрачност и колкото по-малко информационен вакуум има, толкова по-малко несигурност има ". Това коментира пред БНР Никола Тулечки от "Данни за..

публикувано на 28.05.24 в 09:42
Цветелина Пенева

Цветелина Пенева: Времето е достатъчно, за да се организират избори с машини

На предстоящите избори машинен вот ще има . Това заяви пред БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.  Тя напомни, че вече приключи процедурата по удостоверяване на съответствието на машините. Това се прави, за да се гарантира максимална степен на прозрачност и че всичко, което се случва с машинното гласуване, е добре..

публикувано на 27.05.24 в 09:00
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Европейската тема остава на заден план в кампанията

Липсата на въображение е характерна и за тази предизборна кампания. Формациите използват добре познати послания, опитват се да радикализират говоренето срещу останалите. Идеята им е да локализират образа на врага. По този начин се заобикаля въпросът защо избирателите трябва да гласуват, а се акцентира върху това защо другият не трябва да..

публикувано на 24.05.24 в 19:04
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Изборите са пълни с изненада

" Тези избори ще бъдат изненадващи, защото е много трудно да се предположи колко избиратели ще отидат да гласуват. Това прави прогнозните резултати доста несигурни. Каква ще е подредбата, с изключение на първия, не е ясно. Каквото ние направим на 9-и юни, това ще бъде резултатът . И това твърдение сега е по-вярно от всеки друг път. Това прави..

публикувано на 23.05.24 в 17:32

Проф. Даниела Бобева: Изчезна патосът за еврото и зеления преход

В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция , каза пред БНР финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски. "Големият проблем е, че никой не казва откъде ще дойдат тези пари за по-високите доходи, за по-социална, за по-демографска политика . Има огромен дефицит в това..

публикувано на 23.05.24 в 14:01
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Контролираният вот се наблюдава най-често в бедните и крайни квартали!

По време на местните избори през ноември м. г. избирателна секция във Варна, открита в здравно заведение, се е използвала неправомерно от хора, които не са пациенти или работещи там, заради възможността за дописване в списъците. Това съобщи за Радио Варна Стоил Цицелков, представител на Обединението за честни избори (ОЧИ).  Преди местния вот..

публикувано на 22.05.24 в 19:15
доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: След изборите вероятността за правителство е 50:50

" Тази поредица от записи, която вижда сега бял свят, ще се отрази негативно на ПП-ДБ, но не чак в такава степен . От една страна претръпнахме. От друга – няма кой знае какъв грандиозен скандал". Това коментира пред БНР доц. Иво Инджов – преподавател по журналистика, за изтеклите записи от  вътрешнопартийни разговори на политици от ПП ...

публикувано на 22.05.24 в 10:30
Ива Лазарова

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда. ИРПС традиционно следи по време на предизборна кампания 40 медии . В сравнение с кампанията 2 в 1 през ноември 2021 г. средствата, които формациите отделят за политическа..

публикувано на 22.05.24 в 09:00
Кольо Колев

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС

Непрекъснато се правят опити да се внуши, че мачът е свирен и не е важно да се гласува, а не е така . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 19-и май. "Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ -..

публикувано на 20.05.24 в 16:49