Дискусия на кандидати за евродепутати и млади хора в София

| Репортаж
Борислав Сандов, Стефан Тафров, Андрей Ковачев и Илхан Кючюк
Снимка: Виктория Петрова

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за днешното и следващите поколения? Това беше един от централните въпроси, дискутирани в Деня на Европа от кандидати за евродепутати и млади хора в Националния студентски дом в София. 

Участие в дискусията "Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа" взеха четирима кандидати за депутати в Европейския парламент от различни политически сили – Андрей Ковачев, Илхан Кючюк, Стефан Тафров и Борислав Сандов.

Реалността в нашия глобализиращ се е, че мирът не е даденост. Това заяви Андрей Ковачев, три пъти евродепутат в групата на Европейската народна партия, издигнат от ГЕРБ.

"Европейският съюз е мирен съюз. Ние не сме военолюбци, както някои искат да представят европейските държави".

Според него, когато има война в Украйна и когато светът е толкова нестабилен Европейската икономика трябва да се ориентира към консолидиране на отбранителния сектор и по-силен стълб на НАТО в Европа.

Европейската народна партия е на мнение, че сигурността на външните граници и намаляването на нерегламентирано преминаване в Европейския съюз трябва да се осъществи чрез изграждане и поддръжка на инсталации по външните граници, както и изнасянето им в други страни - извън Съюза.

"Тройно увеличаване на "Фронтекс" и по-бързи процедури за решение дали някой, който иска да получи зашита, има право на това". 

Темата за сигурността е първи и основен приоритет за бившия посланик на България в Обединеното кралство, Франция, Италия и ООН Стефан Тафров, който е кандидат за евродепутат от “Продължаваме промяната – Демократична България". Тафров е на мнение, че на България ще ѝ се наложи да харчи повече пари за отбрана.

Ако бъде избран за евродепутат, Стефан Тафров ще стане част от Европейската народна партия, затова и възгледите му за сигурността на Европа са в съгласие с манифеста на партията.

Друг много съществен проблем пред сигурността на Евросъюза е дезинформацията. Това заяви Илхан Кючюк от европейската либерална партия "Обнови Европа". Дезинформация, която се създава от някои политици, които употребяват изрази като "Брюксел диктува" и "зелен фундаментализъм", които подбуждат реактивни настроения срещу ЛГБТ общността, подчерта той.

Кючюк смята, че европейските институции имат нужда от промяна.

За бившия министър на околната среда и водите и водач на листата на "Зелено движение" за евровота Борислав Сандов глобалните кризи са най-голямото предизвикателство пред Европа.

В дискусията той засегна и други важни приоритети, върху които Европейският съюз трябва да работи - това са развитие на регионите – от Европа на държавите, към Европа на регионите и гарантиране на мира в Европа чрез разширяването на Европейския съюз.

Репортаж на Виктория Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция. Няма точна статистика колко от тях ще упражняват вота си на 9 юни за Българско Народно събрание, но очакванията са отново за висока активност.  В югоизточната ни съседка са разкрити 166 изборни секции, което е най-големият брой в чужбина. В четири от бюрата ще се гласува за..

публикувано на 31.05.24 в 16:00

В Залцбург са в готовност за вота "две в едно"

Общо 769 секции в 60 държави ще бъдат разкрити за изборите „две в едно“ на 9 юни.  В 388 от тях ще може да се гласува и за членове на Европейския парламент.  Във фокуса е Австрия. Освен в алпийската страна, Гърция, Германия и Малта са останалите държави в ЕС, в които право на глас имат навършилите 16-годишна възраст към датата на изборите...

публикувано на 31.05.24 в 10:57

Трети безплатен диспут по "Хоризонт": Предизвикателствата пред ЕС и българските интереси

Програма "Хоризонт" на Българското национално радио организира трети безплатен диспут за кампанията за европейски парламент, който е прадназначен за участниците в третата четвърт от списъка на партии, коалиции и инициативни комитети, съгласно изтегления в ЦИК жребии. Темата на дискусията е: "Предизвикателствата пред ЕС и българските..

публикувано на 29.05.24 в 14:05
Росица Матева

ЦИК: Започна работата по инсталирането на машините за изборите на 9 юни

След като в събота Централната избирателна комисия  извърши доверено изграждане на изходния код на софтуера в защитена среда, машините за гласуване за чужбина вече се инсталират,  до дни ще бъдат предоставени на Министерството на външните работи за транспортиране до дипломатическите ни представителства зад граница: " От тези 245 машини, с които ще се..

публикувано на 28.05.24 в 15:19

Геостратегическите измерения в предстоящите европейски избори

Европа е изправена пред стратегически важни избори на фона на продължаващата война в Украйна, която не показва признаци за деескалация в близко бъдеще, пред конфликта между Израел и Хамас, който заплашва регионалната и международна сигурност. Наред с това ключовите геостратегически опасения – включително отношенията със САЩ, Китай и Русия,..

публикувано на 27.05.24 в 13:10

Дебатът за Европа: Визиите на петимата водещи кандидати за лидер на ЕК

В пленарната зала на европарламента в Брюксел започва дебатът между водещите кандидати за председателството на ЕК. Участието си в него са потвърдили: Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Renew Europe Now), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска народна партия (ЕНП), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и..

публикувано на 23.05.24 в 16:00

770 секции в чужбина, в 1/3 – машини. МВнР праща 700 представители

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи. Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много секции по традиция ще има в Турция - 166,..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Кандидатите за председател на ЕК на дебат в европарламента

В Европейския парламент в Брюксел днес ще се проведе дебат между водещите кандидати за председател на следващата Европейска комисия. Той е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия, част от който е БНР. В дебата ще участва настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за..

публикувано на 23.05.24 в 09:15

Бургаски моряци от кораба "Дружба" ще гласуват в открито море

И на тези избори ще има секционна избирателна комисия на борда на моторен кораб „Дружба" на изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни 2024 г. Това реши Районната избирателна комисия. Р азпределени са членовете в ръководствата на СИК на плавателния съд и е определена нейната численост. Решението подлежи на..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Предизвикателствата пред ЕС и българските интереси – диспут по програма "Хоризонт"

Втори безплатен диспут по програма "Хоризонт" на Българското национално радио за кампанията за европейски парламент. Той е предназначен за участниците във втората четвърт от списъка на партии, коалиции и инициативни комитети, съгласно изтегления от ЦИК жребии. Темата на дискусията е: "Предизвикателствата пред ЕС и българските интереси..

публикувано на 22.05.24 в 14:05