Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1

Снимка: БГНЕС

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати.

Тя ще продължи до полунощ на 7 юни.

Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване в устна и писмена форма на публични предизборни събрания,  могат да ползват и  доставчиците на медийни услуги за разпространяване и създаване на информация и съдържание. Такива услуги са  печатните медии, тези  разпространявани чрез електронни съобщителни мрежи, онлайн новинарските платформи.

Не са медийни услуги социалните мрежи - Facebook, Twitter, други подобни. Затова те не подлежат на регулация.

Медийните доставчици носят редакционна отговорност. При излъчване, публикуване и разпространение на платени форми на отразяване на предизборната кампания те се  отделят чрез визуален, звуков или аудио-визуален знак, който съдържа надпис или звуково съобщение, че материалът е платен.

В  кампанията има и редица забрани, сред тях са тези за публикуването и излъчването на анонимни материали, използването на такива, които застрашават живота и здравето на гражданите и частната, общинската и държавната собственост, и  пречат на безопасността на движението.

Забрани а има и за агитация, която накърнява добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите, за  използването на герба и знамето на Република България или тези на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения. Агитация е забранена в държавния и общинския транспорт,  както и провеждането на такава в държавните и общински предприятия.

Забрана има и за това в търговска реклама да се отправят политически внушения.

Специални са и правилата за отразяване на предизборната кампания от двете обществени  медии - Българската национална телевизия и Българското национално радио, те  отразяват обективно и справедливо проявите на кандидатите, и след подписани споразумения с формациите, които се явяват на вота, за  безплатните и платените форми, темите и екипите. 

В  двете медии кампанията се открива и закрива с клипове, които се излъчват безплатно.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

4 пъти повече досъдебни производства за купуване на гласове в страната

4 пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов  в Приморско: "Същите схеми, основно е "опрощаване на дългове". Цената е между 50 и 100 лева. Сигналите като цяло са 2,5% повече...

публикувано на 23.05.24 в 15:49

Как ще работи 50-ият парламент? Безплатен диспут по "Хоризонт"

Програма "Хоризонт" на Българското национално радио организира втория безплатен диспут за кампанията за народни представители. Той е за участниците във втората четвърт от списъка с партии, коалиции и инициативни комитети, съгласно изтегления в ЦИК жребии. Темата: "Как ще работи 50-ият парламент – законодателни приоритети и разделителни..

публикувано на 23.05.24 в 14:05

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-ти май до 17 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път като в този..

публикувано на 23.05.24 в 11:00
Община Стара Загора

С 2/3 по-малко са заявленията за гласуване по настоящ адрес в Старозагорско

С две трети по-малко са заявленията за гласуване по настоящ адрес в община Стара Загора за тези избори в сравнение с предходните. Това съобщи секретарят на общината Делян Иванов. До момента са подадени 1200 заявления, при над 3800 преди година. На 25 май изтича срокът, в който желаещите да гласуват по настоящ адрес могат да подадат..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

Продължава практиката партиите да сменят представителите си в СИК

Продължава практиката партиите да сменят представителите си в секционните избирателни комисии. Това е постоянен процес, който не е спирал, коментира председателят на РИК Кърджали Иван Робов. Той е умерен оптимист, че членовете на СИК ще са достатъчно подготвени да проведат изборния процес на 9 юни. Иван Робов : " За пореден път правим две в едно...

публикувано на 23.05.24 в 08:50

Доставиха 13 машини за пробното гласуване в Бургаско

13 броя специализирани устройства за машинно гласуване с инсталирана демо версия са доставени за област Бургас в Районна избирателна комисия (РИК). Те ще бъдат използвани за разяснителна кампания за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  Устройствата са предоставени на..

публикувано на 23.05.24 в 08:40

Демонстрационните машини за вота са предоставени на общините в Габровско

Демонстрационните машини за вота на 9 юни са предоставени на общините в Габровския избирателен район. Устройствата ще са на разположение, по определен график, на всички избиратели, които искат да се ориентират по-добре и пробно да гласуват.  Подготовката за предстоящия вот преминава нормално в Габровския избирателен район и в предвидените..

публикувано на 22.05.24 в 19:29

228 са сформираните избирателни секции в Ямболско

Близо 1800 членове на секционни избирателни комисии в Ямболска област ще участват в предвидените обучения за предстоящите избори на 9 юни. През следващата седмица започват и демонстрациите за машинно гласуване. 228 са сформираните секции в ямболския избирателен район, като в 155 от тях ще се гласува и с машина. В областния център са..

публикувано на 22.05.24 в 17:00

СДВР с акция "купен вот" в кв. "Христо Ботев" – 26 са арестуваните

Специализирана полицейска операция срещу търговията с вот и срещу нарушаването на политически права на гражданите се провежда в София, съобщиха от СДВР. Засилено полицейско присъствие има в кв. "Христо Ботев". Полицейските действия започнаха рано тази сутрин. Някои улици са блокирани от униформени. Директорът на СДВР Любомир Николов каза..

публикувано на 22.05.24 в 09:16