Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1

Снимка: Радио ВИДИН

Започва удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент.

След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление.

 Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок, съобщават от ведомството. Удостоверяването на машините ще бъде наблюдавано от експерти от Държавна агенция "Национална сигурност".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с машинното гласуване има и в Силистра

Изборният ден в Силистра е започнал нормално, но вече има проблеми с машинното гласуване. В общо 221 секции гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители. В 175 от тях може да се гласува и с машини. До момента има докладвани около 20 случая, при които..

публикувано на 09.06.24 в 10:08

Нормално начало на изборния ден в Ловешко

В област Ловеч изборният ден започна нормално и без проблеми с машините за гласуване. 115 038 души имат право на вот за народни представители, 114 180 за Европейски парламент в 11 – ти Многомандетен район. Четирима народни представители ще избират гласопадавателите в Ловешко измежду 145 кандидати, регистрирани в 31 листи. Най – възрастният..

публикувано на 09.06.24 в 10:07

Два са постъпилите до момента в РИК - Добрич сигнала за нарушения в изборния процес

От 187 кандидати в 31 кандидатски листи в област Добрич избират днес гласоподавателите, за да изпратят петима представители в Народното събрание. Броят на избирателите за Европейски парламент в областта е 156 788, а за българския 171 861. Два са постъпилите в РИК до момента сигнала за нарушения в изборния процес. Общият брой..

публикувано на 09.06.24 в 10:03

Нарушения и нестартирали машини във Велико Търново

Работата на секционните избирателни комисии в област Велико Търново започна с нарушения. Проблеми има и в достъпността на секцията в областната болница. Не стартираха и някои от машините.   В една от секциите на избирател е било неправомерно разрешено за единия вот да гласува с машина, а на другия – с хартиена бюлетина. Избирателят се е..

публикувано на 09.06.24 в 10:00

"Галъп": 4 % е избирателната активност към 9.00 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %.  Малко по-висока е активността за европейските избори. Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на..

публикувано на 09.06.24 в 09:46
Машина за гласуване

Колко са машините с проблеми?

5 са спрените машини до 9 ч. - във Варна, София, Кюстендил и Шумен Това съобщи Росица Матева от ЦИК в ефира на "Хоризонт". Вчера, при проверка в деня за размисъл, машината в Сиатъл не е проработила, но се очаква днес да се стартира отново.  По сигнали към ЦИК от началото на изборния ден при две машини не се отпечатва гласуването. На едното..

публикувано на 09.06.24 в 09:28

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:21

От журналистиката до манастира – сестра Павла ще гласува

Преди повече от 100 години, за разлика от сестра Павла сега, жените у нас не са били допускани до избирателните урни. Преди 140 години в Княжество България се провеждат първите избори за народни представители в новоосвободената ни държава. Три жени се явяват в избирателното бюро в Русе и заявяват желанието си да гласуват. Те обаче не..

публикувано на 09.06.24 в 09:08

Младежи от Монтана гласуват за първи път, искат да останат в България

Трябва да управляват партии, които дават възможност на младото поколение да се развива , казва пред БНР Преслав Джоков от Математическата гимназия в Монтана. Той се занимава с народни танци и възнамерява да продължи с хореография, за да запази традициите и фолклора  за поколенията. Баба му, Олга Иванова, 40 години работила като фелдшер,..

публикувано на 09.06.24 в 08:49
Изборните книжа за вота, преди да бъдат изпратени в общините

Избирателите в Силистренско - малко над 113 000, членовете на комисиите - 1799

Изборният ден в Силистренска област е започнал нормално, съобщават от Районната избирателна комисия.  Няма данни за неявили се членове на секционни избирателни комисии. 11 подвижни избирателни секции има на територията на Силистренска област, по една секция в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа, а в останалите – по 2. Освен подвижните..

публикувано на 09.06.24 в 08:43