Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Снимка: БТА

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. Заявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за образуване на секции зад граница при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място.

Най-много заявления от наши сънародници са подадени от Турция - над 17 хиляди, следвани от тези в Германия - над хиляда и 600, както и от Великобритания и Северна Ирландия - хиляда и 400.

За изборите за евродепутати нашите сънародници зад граница са подали малко над 6 хиляди електронни заявления за гласуване.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
на живо

Дебатът за Европа: Визиите на петимата водещи кандидати за лидер на ЕК

В пленарната зала на европарламента в Брюксел започва дебатът между водещите кандидати за председателството на ЕК. Участието си в него са потвърдили: Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Renew Europe Now), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска народна партия (ЕНП), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и..

публикувано на 23.05.24 в 16:00

770 секции в чужбина, в 1/3 – машини. МВнР праща 700 представители

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи. Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много секции по традиция ще има в Турция - 166,..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Кандидатите на председател на ЕК на дебат в европарламента

В Европейския парламент в Брюксел днес ще се проведе дебат между водещите кандидати за председател на следващата Европейска комисия. Той е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия, част от който е БНР. В дебата ще участва настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за..

публикувано на 23.05.24 в 09:15

Бургаски моряци от кораба "Дружба" ще гласуват в открито море

И на тези избори ще има секционна избирателна комисия на борда на моторен кораб „Дружба" на изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни 2024 г. Това реши Районната избирателна комисия. Р азпределени са членовете в ръководствата на СИК на плавателния съд и е определена нейната численост. Решението подлежи на..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Предизвикателствата пред ЕС и българските интереси – диспут по програма "Хоризонт"

Втори безплатен диспут по програма "Хоризонт" на Българското национално радио за кампанията за европейски парламент. Той е предназначен за участниците във втората четвърт от списъка на партии, коалиции и инициативни комитети, съгласно изтегления от ЦИК жребии. Темата на дискусията е: "Предизвикателствата пред ЕС и българските интереси..

публикувано на 22.05.24 в 14:05

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите..

публикувано на 22.05.24 в 07:30

Зелената евросделка – какво е бъдещето на България? Диспут по Радио София, БНР

Eвропейският парламент и Зелената сделка – какво е бъдещето на България?  Кръговата икономика, транспортният сектор и трансформация на мините… Това е темата и на втория безплатен диспут по БНР Радио София с водещ Лъчезар Христов. На въпросите му сега ще отговарят представители във втората половина от списъка на партии, коалиции и..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

Диспут по Радио София: EП и Зелената сделка – какво е бъдещето на България?

Eвропейският парламент и Зелената сделка – какво е бъдещето на България? И още: Кръговата икономика, транспортният сектор и трансформация на мините… Това е темата на първия безплатен диспут по БНР Радио София с водещ Лилия Големинова.  На въпросите ѝ ще отговарят представители от първата половина от списъка на партии, коалиции и..

публикувано на 20.05.24 в 16:05

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия те ще бъдат 118, в Германия – 103, в Испания – 64, в САЩ – 55, в Италия..

публикувано на 18.05.24 в 17:10

Дискусия по "Хоризонт": Какъв е големият залог за бъдещето на ЕС и мястото на България?

Европа на кръстопът: Какъв е големият залог за бъдещето на ЕС и мястото на България? Това е темата на първата безплатна дискусия по програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Дискусията е за лидери на партии и съпредседатели на коалиции или водачи на листи от извънпарламентарно представени партии и коалиции в 49-ото Народно..

публикувано на 18.05.24 в 10:05