Нормално протича подготовката за изборите в Монтанско

Снимка: Радио ВИДИН

Няма сигнали за купуване на гласове в Монтанско. Предстои работна среща при областния управител с директора на полицията за организацията на предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни.

Нормално и без затруднения преминава организацията в област Монтана за изборите на 9 юни за европейски и национален парламент.

Финансиране от държавата е осигурено, каза областният управител Ивайло Антонов.

"Предстои една среща да направим с директора на Областната дирекция, който беше в болничен, с представителите на РИК (Районна избирателна комисия - бел.ред.). Да стиковаме нещата по отношение на превозване на бюлетините. Определени са автомобилите и местата, където се съхраняват бюлетините", каза той.

Относно сигнали за купуване на гласове Антонов отговори: "На територията на Монтана - не". 

По време на предизборната кампания за парламентарните избори преди година област Монтана бе на едно от челните места в страната с разследвания за нарушаване изборните права на гражданите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

От ЦИК потвърдиха, че резултатите от изборите на 9 юни ще бъдат обявени в срок

 От Централната избирателна комисия потвърдиха, че резултатите от изборите на 9 юни ще бъдат обявени в срок. Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева потвърди, че е възможно на секционните комисии да отнеме малко повече време да попълнят протоколите, но това няма да забави обработката. "Секционните избирателни комисии не бива да..

публикувано на 28.05.24 в 18:34

Два сигнала за нарушение на изборното законодателство в област Монтана

128 сигналите за нарушения на изборното законодателство до момента са подадени към Министерството на вътрешните работи. На територията на област Монтана досега са регистрирани само два. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов  във Вършец. Там той откри възстановеното полицейско управление,  което през последните две години работи като участък...

публикувано на 28.05.24 в 18:06

Подвижни секции ще има в четири общини в Кюстендилско

В четири от деветте общини на Кюстендилска област ще има подвижни секции за вота на 9 юни - Кюстендил, Сапарева баня, Рила и Бобов дол. За останалите пет общини подадените заявления са били под минимума - 10, казаха за БНР от Районната избирателна комисия.  Подадените до момента заявления за гласуване в подвижна избирателна секция в Община..

публикувано на 28.05.24 в 15:55
Калин Стоянов

За 128 сигнала за нарушения на изборното законодателство съобщи министър Стоянов

128 са сигналите за нарушения на изборното законодателство до момента, образувани са 51 съдебни производства. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов  в Роман, където бе възстановено районното управление. Районното управление на МВР в Роман ще е с нов статут Вътрешният министър посочи още, че днес на територията на област..

публикувано на 28.05.24 в 14:58

Обучават членовете на секционните избирателни комисии в Перник

Започна обучението на членовете на СИК в област Перник. То се провежда по общини, като в най-голямата община Перник обучението ще бъде в четири последователни дни - 30 и 31 май и 1 и 2 юни, съобщи Румяна Петрова - председател на РИК. 2080 души са ангажирани в секционните избирателни комисии в региона. Повечето от тях са участвали и в провеждането на..

публикувано на 28.05.24 в 13:41

"Информационно обслужване" е наела около 2000 души за изборите

След изборите „2 в 1“ на 9 юни фирмата "Информационно обслужване" ще обработи три пъти повече данни , спрямо предходните парламентарни избори, за да може Централната избирателна комисия да обяви окончателните резултати. Двойно повече оператори ще боравят с данните първо в изчислителните пунктове в  районните избирателни комисии, а после и в ЦИК,  където..

публикувано на 28.05.24 в 12:34

Изгубен, откраднат или невалиден документ за самоличност… Как може да гласуваш?

Дирекция "Български документи за самоличност" ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят изборното си глас в деня на изборите. В седмицата преди изборите на 9 юни ще бъде създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават..

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Политиките в областта на културата – безплатен диспут по програма "Христо Ботев"

Два часа кандидати за народни представители ще дебатират за култура в ефира на програма "Христо Ботев", БНР. Темата на безплатния диспут е: "Политиките в областта на културата. Финансиране на културата, принципи за държавна подкрепа, инструменти и институции" . Водещ: Светлозар Желев В първата част заявка за участие са подали:..

публикувано на 28.05.24 в 08:00

"Информационно обслужване" показва софтуера за изборите

Централната избирателна комисия информира, че днес от 10:30 часа „Информационно обслужване“ ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите на 9 юни. Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание.  На нея могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за..

публикувано на 28.05.24 в 06:48
Соня Ганева

В община Плевен започнаха демонстрации на машинното гласуване

В община Плевен започна демонстрационното гласуване. За целта са предоставени две устройства за пробно машинно гласуване за изборите на 9 юни за Народно събрание и за Европейски парламент. Две от общо осемте машини в областта са предоставени на община Плевен. Къде може пробно да се гласува, обясни Соня Ганева, секретар на Общината: "От днес започва..

публикувано на 27.05.24 в 22:34