418 са кандидатите за Европарламент, 6 114 - за български

Говорителката на ЦИК Росица Матева
Снимка: БГНЕС

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6 114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати. От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция ако преди това не е избрана партия или коалиция. 

Говорителят на Комисията Росица Матева обясни, че предстои и кампания за гласуването с хартиените бюлетини за да са валидни те:
 
 "Задължително при гласуването с хартиени бюлетини преди да гласуват в кръгчето с преференциите, ако желаят да подкрепят определен избран от тях кандидат, трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията или коалицията, която е издигнала този кандидат. Защото ако се гласува само в кръгчетата, това прави гласът недействителен.

ЦИК реши, че за двата вида избори бюлетините ще са с надписи в различен цвят. Тези за народни представители ще са в зелено и на двете страни, тези за избор на евродепутати ще са със сини надписи. Разликата в цветовете на полиграфическата защита на двете бюлетини е изискване по Изборен кодекс, когато в един ден се провеждат два различни избора.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галъп: 10% избирателна активност към 11 ч.

10% е избирателната активност към 11 ч. днес. Това показват данните на  "Галъп интернешънъл болкан". Тя е малко по-ниска спрямо предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г., когато е била 10.3%. Към 9 ч. днес беше измерена 4% избирателна активност. "Галъп": 4% е избирателната активност към 9.00 часа

публикувано на 09.06.24 в 11:28
Димитър Кангалджиев

МВР: 6 сигнала за нарушения в изборния ден

6 са подадените в МВР сигнали за нарушения в изборния ден. Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев. От началото на предизборната кампания до момента са образувани 99 досъдебни производства, допълниха от МВР. За БНР Кангалджиев обобщи ситуацията в страната така: "Най-много са регистрирани на територията на..

публикувано на 09.06.24 в 11:20

Земеделци: Ако искаш да смажеш една държава, смажи земеделието

Протестите у нас се превърнаха в ежедневие. Хората протестират срещу ниските заплати, срещу неизпълнени ангажименти на държавата, срещу липсата на правосъдие, срещу агресията и това, че се избиваме у дома, по пътищата и дори в Спешната помощ. И бизнесът протестира- земеделци, фермери, превозвачи, енергетици, дървопреработватели. За първи път..

публикувано на 09.06.24 в 11:19

Над 300 са хората с увреждания в София, които гласуват с подвижна урна

Над 300 са хората с увреждания в София, които днес гласуват с подвижна урна от домовете си. За тази организация на вота са сформирани 14 избирателни секции. Екипите на мобилните избирателни секции ще обиколят 16 от районите на Столичната община, в които хора с увреждания са пожелали да гласуват от вкъщи, тъй като не могат да се придвижат до..

публикувано на 09.06.24 в 11:00

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:58

Без сигнали за нарушения протичат изборите в Ямболско

Спокойно протича изборният ден в Ямболска област, до момента няма постъпили сериозни сигнали за нарушения, както и сигнали за проблем с машините. За четирите мандата в района кандидатите за Народно събрание са 155, а до урните имат право да отидат: "По последни избирателни списъци 105 216, за Европейски парламент -103 990", уточни председателят на..

публикувано на 09.06.24 в 10:51

Проблеми с машинното гласуване има и в Силистра

Изборният ден в Силистра е започнал нормално, но вече има проблеми с машинното гласуване. В общо 221 секции гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители. В 175 от тях може да се гласува и с машини. До момента има докладвани около 20 случая, при които..

публикувано на 09.06.24 в 10:08

Нормално начало на изборния ден в Ловешко

В област Ловеч изборният ден започна нормално и без проблеми с машините за гласуване. 115 038 души имат право на вот за народни представители, 114 180 за Европейски парламент в 11 – ти Многомандетен район. Четирима народни представители ще избират гласопадавателите в Ловешко измежду 145 кандидати, регистрирани в 31 листи. Най – възрастният..

публикувано на 09.06.24 в 10:07

Два са постъпилите до момента в РИК - Добрич сигнала за нарушения в изборния процес

От 187 кандидати в 31 кандидатски листи в област Добрич избират днес гласоподавателите, за да изпратят петима представители в Народното събрание. Броят на избирателите за Европейски парламент в областта е 156 788, а за българския 171 861. Два са постъпилите в РИК до момента сигнала за нарушения в изборния процес. Общият брой..

публикувано на 09.06.24 в 10:03

Нарушения и нестартирали машини във Велико Търново

Работата на секционните избирателни комисии в област Велико Търново започна с нарушения. Проблеми има и в достъпността на секцията в областната болница. Не стартираха и някои от машините.   В една от секциите на избирател е било неправомерно разрешено за единия вот да гласува с машина, а на другия – с хартиена бюлетина. Избирателят се е..

публикувано на 09.06.24 в 10:00