Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Сомов ще изпълни оригиналната версия на Вариации на тема рококо от Чайковски заедно с Радиосимфониците

Концерта на 7 февруари Симфоничният оркестър на БНР ще открие с българска премиера – Увертюра към операта „Ванда“ на чешкия композитор Антонин Дворжак. Заедно с Александър Сомов – един от най-добрите съвременни български виолончелисти, ще изпълнят Pezzo capriccioso, Ноктюрно и известните Вариации на тема рококо от Чайковски, рядко изпълнявани в първоначалната им авторска версия. 

Професионалист от висока класа, виолончелистът Александър Сомов концертира като солов и камерен изпълнител. Той е професор в Страсбургската консерватория. Още на 15 прави своя дебют на сцена, след което следват победи в няколко национални конкурса. Завършва Guildhall School (London) със златен медал. Сомов е носител на редица европейски и международни награди. Свири с Strasbourg Philharmonic, Philharmonia (London), Northern Sinfonia (Великобритания), Stadtkapelle Achern (Германия) и с повечето оркестри в България.

Удивителни съвпадения свързват съдбите и творчеството на композиторите – герои в този концерт. Така например Брамс и Чайковски са родени на една и съща дата - 7 май и със 7 години разлика. Чайковски никога не харесва музиката на Брамс, но за сметка на това цени музиката на Дворжак, с когото е  приятел дълги години (и двамата в различно време получават званието Почетен доктор в Кембриджкия университет). Благодарение на Брамс, Дворжак 5 години получава държавна стипендия, която му позволява напълно да се съсредоточи върху творчеството си. По това време е написана операта „Ванда". Премиерата на операта е през 1876 в Прага. Същата година в Москва, Чайковски започва да пише Вариации на тема рококо, а Брамс на остров Рюген в Германия завършва своята Първа симфония. Всички тези невероятни творби ще прозвучат в концертната ни програма на 7 февруари. Кулминацията на концерта ще бъде Първа симфония на Брамс – шедьовър на великия немски романтик, създаван в протежение на 15 години. 

Зад диригентския пулт ще застане Николай Лалов – многогодишен диригент на португалския оркестър Sinfonica de Cascais.

7 февруари, 19.30, зала "България"!

Бъдете с нас!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ № 4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com


ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското национално радио застава зад инициативата „Заедно в кризата”

Българското национално радио и Софийската филхармония поставят началото на инициативата „Заедно в кризата” – обща програма от концертни видеозаписи, които ще бъдат излъчвани в интернет профилите на музикалните културни институти.  Към проекта се присъединяват Софийската опера и балет, оперните театри в Пловдив, Русе, Варна и Стара Загора, както и..

обновено на 18.05.20 в 10:02

Международният конкурс „Концертино Прага 2020” обяви своите финалисти

Журито на Международния конкурс „Концертино Прага 2020” обяви резултатите от втория кръг на състезанието. Конкурсът се организира всяка година от Чешкото радио и търси своите талантливи музиканти до 16 годишна възраст. Тази година, регламентът на конкурса беше променен и участници от различни Европeйски държави, трябваше да се конкурират в една..

публикувано на 13.05.20 в 14:29

Програмата на Симфоничния оркестър на БНР ще се излъчи на 13.03.2020 г. по "Христо Ботев"

Уважаема публика, Програмата на Симфоничния оркестър на Българското национално радио от 13 март ще се излъчи документално по "Христо Ботев" от 19:30 часа същия ден от Първо студио на Радиото.  Закупените билети за концерта могат да бъдат презаверени за следващия концерт на Радиосимфониците на 10 април или върнати, срещу представен касов..

обновено на 10.03.20 в 17:35

Авторският концерт на Христо Йоцов се отлага за 12 май

Авторският концерт на Христо Йоцов се отлага за 12 май 2020 г. Закупените билети ще важат без презаверка за новата дата. Един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена Христо Йоцов ще отпразнува своя юбилей с концерт в Първо студио на Българското национално радио.    Той е инструменталист, педагог и автор на музика и..

публикувано на 02.03.20 в 14:09

Зашеметяваща и безупречна, младата руска цигуларка Альона Баева за първи път с Радиосимфониците

На 28 февруари Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ще представи една от най-ярките и талантливи млади руски звезди – Альона Баева .Тя ще изпълни Концерт за цигулка на Албан Берг – едно от най-красивите и сложни цигулкови произведения на XX век. „Нейният магнетизъм, пълнотата на тона, удивително точната интонация,..

публикувано на 12.02.20 в 18:25