Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 март от 19.00 часа в зала "България"

"Класично и романтично"

Солист Лия Петрова

На 11 март от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин представя следващата си концертна програма „Класично и романтично“.

Гостува блестящата цигуларка Лия Петрова, която ще изпълни Концерт за цигулка на знаменития английски композитор Уилям Уолтън.

Написан е през 1937 г. за американския виртуоз Яша Хейфец и оттогава е признат за една от най-добрите цигулкови пиеси. По-късно композиторът прави преработка и за първи път новата версия е изпълнена  през 1944 г. Сред забележителните цигулари, записали Концерта, са сър Йехуди Менухин, Зино Франческати, Найджъл Кенеди, Тасмин Литъл и Джошуа Бел.

Лия Петрова

Лия Петрова печели Първа награда от Международния конкурс за цигулари „Карл Нилсен“ в Дания. Носител е на награди от международните конкурси „Тибор Варга“ в Сион, „Луис Шпор“ във Ваймар, Германския национален музикален конкурс и др. Избрана е за „Млад музикант на годината 2007” на програма „Алегро виваче” на БНР. Като солист свири с филхармоничните оркестри на Люксембург, Антверпен, Брюксел и Монте Карло, с Националния оркестър на Белгия, със симфоничните оркестри на Германия, Швеция, Полша и Япония. Концертира заедно с известните музиканти Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски в проекта „Марта Аргерич и приятели” в Атина и Франция.

Симфоничен оркестър на БНР

Радиосимфониците ще изпълнят и Втора симфония от Йоханес Брамс, донесла на композитора славата на първи немски симфоник.

Тя олицетворява типичните черти на стила на Брамс, разкривайки неоспорими прилики с пасторала на Бетовен и последователни връзки с романтиците, преди всичко с Шуберт. Слънчева багра, епичен размах, използването на песенни и танцови теми, енергия и бодрост във финала я правят най-весела от всичките симфонии на Брамс.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков №4"), на касата в зала "България" и в мрежата на Eventim.
 За ученици, студенти и пенсионери – преференциални цени от 10 лв.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилеен концерт на композитора Красимир Милетков

Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова ще отпразнува един специален юбилей – 70 годишнината на българския творец и създател на любими музикални произведения, както за деца, така и за възрастни – Красимир Милетков . Концертът ще се състои в Първо студио на БНР на 28-ми май , вторник от 19:00 часа . На събитието ще бъдат..

публикувано на 13.05.24 в 15:03

Виолончелистът Томас Аунер и диригентът Гергей Мадараш гостуват на Радиосимфониците

В програмата на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 17 май са включени контрастни и популярни творби от творчеството на трима видни композитори – „Контрасти“ от академик  Георги Минчев , представител на съвременната българска музика, която утвърждава на международната сцена, Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон , най-яркия..

публикувано на 09.05.24 в 17:49

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19