Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР обявява онлайн прослушване за талантливи деца

2
Снимка: Ани Петрова, БНР

Българското национално радио обявява онлайн прослушване за деца- инструменталисти, които да реализират звукозаписи в Първо студио на БНР за участие в Международния конкурс „Концертино Прага 2024“. Всяка година продуцентите от „Музикална продукция и състави“ дават възможност на избрани таланти да направят безплатно свои професионални звукозаписи в Първо студио на БНР и изпращат техните кандидатури за участие в престижния конкурс.

За участие в онлайн прослушването на „Музикална продукция и състави БНР“ е необходимо децата, отговарящи на условията за кандидатстване в Международния конкурс, „Концертино Прага 2024“ да изпратят  в срок до 30.11.2023 на  desislava.kostantinova@bnr.bg :

-  Три имена на участник, години, училището в което учат, преподавател по специалността, репертоар за кандидатстване в конкурса.

-  Видео запис (не е необходимо да бъде професионален) на поне две пиеси, които ще включат в репертоара си за конкурса.

-  Автобиография на български език.

Комисия от продуценти ще определи до 15 декември 2023 участниците за звукозаписи в БНР, които ще се състоят през месец март и ще ги уведоми по е-mail.

Условията за участие в „Концертино Прага 2024“ са следните:

Чешкото радио организира конкурс за млади музикални таланти от цял свят. През 2024-та участниците ще се състезават в категория солисти. Международното жури прослушва записите на децата (анонимно, без да знаят имена, години и т.н.) и селектира най-добрите за финалния тур - концерт на живо като солисти на оркестъра на Чешкото радио и още редица награди. Избрани деца имат възможността да участват и в поредица от концерти, част от „Южнобохемския музикален фестивал“ и да реализират професионални аудио записи.

Участниците се състезават в следните категории:

Соло категория:

Участниците, които не са навършили 16-годишна възраст до датата на финалния тур на конкурса (родените на 13.09.2008 г. или по-късно), ще имат право да участват в конкурса в категорията със следните инструменти: цигулка, виолончело, пиано, чембало, акордеон, арфа и китара.

Участниците, които не са навършили 18-годишна възраст до датата на финалния тур на конкурса (родените на 13.09.2006 г. или по-късно), ще имат правото да участват в категорията със следните инструменти: флейта, обой, кларинет, фагот, тромпет, валдхорна, саксофон и тромбон.

Децата трябва да изберат разнообразен репертоар, като за оценката се толерира присъствието на чешки композитор в избраните пиеси и пиеси от препоръчителния репертоар, с който могат да се запознаят на следната интернет страница: https://concertino.czech.radio/node/8462424

Продължителността на записите трябва да бъде не по-малко от 20 минути и не повече от 30 минути.

Изискването на конкурса е произведенията, които децата изпращат за кандидатстването си да бъдат записани нацяло, (с изключение на частите на дадено произведение, които могат да бъдат записани по отделно), без монтаж и с необходимото качество за радиоизлъчване, като за доказателство за неподправеността се изпраща и видеозапис от реализирането на звукозаписа.

Справка за конкурса можете да намерите на страницата на „Концертино Прага“ https://concertino.czech.radio/

  *За повече информация: +35929336377  Продуцент детска музика




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04