Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Вестник „Земя“ цитира думи на посланика на Русия у нас Анатолий Макаров, че „Турски поток“ минава през България“. Той заявил това в отговор на въпрос на пресконференция, като казал: „...планът остава, както са го обявили руснаците, а именно - през България“.

Изданието, заедно с  „Дума“, коментира и протеста на строителите с обобщението, че е български прецедент властта и капиталът да са заедно срещу опозицията.  На първа страница на опозиционния вестник е поместена снимка на премиера Борисов с посетили го протестиращи строителни босове с надпис „мафия“. За два часа кабинетът даде милиард и 450 милиона лева за строителни фирми и само 70 хиляди за образование, пише под снимката.

В подобен дух е и водещото заглавие на „Сега“ – „Кабинетът похарчи един милиард и 700 милиона лева за час“. Кметове и строителни фирми ритуално благодариха на правителството за отпуснатите пари, е подзаглавието. Строителната камара призова премиера, „...да не се опъва на политическото говорене“, пише още вестникът. „Сега“ също коментира протеста на строителите. В рубриката си „Наблюдател“ пише: „С протест репутация не се гради“. Когато бизнесът търси политическа подкрепа, значи нещо не е наред с бизнеса, заключава изданието, публикувало също снимката на премиера с ръководители на крупни строителни фирми.

„24 часа“ представя пространно протеста на строителите и последвалите срещи на шефовете на мощни фирми с управляващите. Премиер, министър, парламент и 60 хиляди българи подкрепят строителите, според вестника. Цитира се и президентът Радев, който също прие ръководители на бранша: „Моето доверие няма да бъде спечелено с протести“.

„Работим тръбата да мине през България“, пише „Труд“, като цитира посланика на Русия у нас Анатолий Макаров по повод втората тръба на газопровода „Туски поток“. Дипломатът е добавил, че Москва и Брюксел работят по създаване на нова директива за „Турски поток“ и „Северен поток 2“. Има и друг акцент в това издание от пресконференцията на Макаров – „Ако на българския бряг НАТО разположи ракети, Русия няма да мълчи“, заявил Макаров.

Брюксел наложи наблюдение над застраховката „зелена карта“ заради български полици на коли в чужбина, информира „24 часа“. Наши компании не изплащали щети при катастрофи зад граница. Наблюдението означава, че българското представителство в общата европейска система „зелена карта“ ще трябва да отчита всеки месец паричните потоци.

Болници точат пари от Здравната каса с по пет операции годишно, пише „Монитор“. Вестникът цитира директора на "Пирогов" Асен Балтов. Той пояснява, че има болници с акредитация за най-високо равнище, но в тях липсва необходимото за това компетентно медицинско лице. Лекари настояват да се изготви индекс на болниците, допълва "Монитор". Това е необходимо, за да може пациентите да знаят коя болница какво качество на лечение предлага. Например, за да е на ниво кардиологична болница, в нея трябва да се извършват поне 250 операции на година.

„Телеграф“ предлага доста потребителски теми. Една от тях - пробутват ни олио за зехтин. „Светещи гирлянди помпат сметката за ток“ е друго заглавие. Вестникът разказва и за неволите на живеещи в саниран блок в столичния квартал „Люлин“, в който фирмата за топлинно счетоводство „Тахем“ отказва да направи определена корекция, с което обрича хората да останат без отопление от Нова година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24