Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шматко: Въпросът за стойността на АЕЦ "Белене" още не е решен

© 'Снимка:   bnt.bg'

Руският министър на енергетиката Сергей Шматко
\n

Въпросът за стойността на строежа на АЕЦ "Белене" още не е решен, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

\n

Според руския министър изразяваните публично прогнози за стойността на проекта са свързани с оценки на подобни съоръжения в света. Тези оценки обаче са различни и цената от 10 милиарда евро няма пряко отношение към стойността на проекта, "ние имаме други разчети", изтъкна той.

\n

Шматко подчерта, че окончателната цена за изграждането на АЕЦ в България "ще зависи от разходите на собственика и източниците на финансиране", така че окончателната стойност ще може да се изчисли едва след определянето на финансовата схема и ставките на кредитните ресурси.

\n

"Колкото по-бързо седнем на масата на преговорите и решим въпросите за финансирането, толкова по-бързо ще определим стойността на проекта", добави руският министър.

\n

Сергей Шматко ще обсъди утре с български ръководители реализацията на руските енергийни проекти на територията на България, съобщи пресслужбата на руското министерство на енергетиката.

\n

\n

БТА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна