Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ отхвърли проектобюджета на общественото осигуряване за 2010 година

Надзорният съвет на НОИ отхвърли проектобюджетът на общественото осигуряване за следващата година. В документа не се предвижда увеличение на пенсиите по златното швейцарско правило и се залага дефицит от 4 млрд. лв. От заседанието на надзора са отсъствали част от представителите на държавата, които са 50%+1 от квотата.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов определи проектобюджета на общественото осигуряване като твърде рестриктивен по отношение на разходите и много занижен по отношение на приходите. Това според синдиката е причината да гласуват „против”. Държавата не залага да увеличава пенсиите по формулата половината инфлация и половината от ръста на доходите, потвърди Манолов.
Димитър Манолов: Щели да се индексират, ако било имало нещо си на полугодието и ако се случело и т.н. А от друга страна, без да се изследва какво ще се случи на полугодието, се намаляват приходите на НОИ и се увеличават неговите дефицити. Над 50% е дефицитът тази година с намаляването с два пункта на осигурителните вноски. Ако няма да сбъркам, беше някъде от порядъка на 4 млрд. и нещо такова. Излиза, че пак хората ще субсидират пенсиите.

Държавата е събрала само девет от 12-те необходими гласа, за да се приеме бюджета на общественото осигуряване. Вероятно ще се свика друго заседание на надзора и ако там присъстват всички представители на държавата, документът ще бъде одобрен.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна