Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: Проектът АЕЦ „Белене” ще се реализира без държавни гаранции

Проектът АЕЦ „Белене” ще се реализира без държавни гаранции, на пазарен принцип. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той допълни, че изборът на нов консултант, който да определи инвеститор, ще продължи около месец.

Кандидати за инвеститори има много, но трябва да бъдем предпазливи по отношение на предварителния интерес и посочи защо:
Трайчо Трайков: Тя може да варира между 0 и 100% в зависимост от това какви са условията за участие и какви дългосрочни договори ще има, какви рискове, какво ще се включи в оценката, която подлежи на акционерно разпределение.

По отношение на публикуваните в руската преса слухове за евентуалното изключване на България от „Южен поток”, Трайчо Трайков коментира: Има различни гласове, които защитават различни интереси. Някои от тях получават по-голяма гласност, някои по-малка, някои са изгодни в даден момент на една или друга страна, но това са факти от живота.

Енергийният министър обаче е доволен от срещата си в Москва.
Трайчо Трайков: Нямаше нищо неочаквано. Основната цел на посещението ми беше срещата с вицепремиера Собянин с оглед подготовката на предстоящата 13-та сесия на Междуправителствената комисия. Далеч не се концентрира само върху енергийните проекти, които са от интерес за българските икономически субекти.

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна