Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд реши: Агенти от ДС могат да са шефове в парламента

Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от правилника на парламента, въвеждащ забрана народни представители, за които има данни, че са били сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, да бъдат членове на ръководството на Народното събрание, на ръководствата на комисии и международни делегации.

Това съобщи от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, позовавайки се на решение на КС от 3 декември.

Нинова посочи, че днес, когато Синята коалиция, подкрепяна от ГЕРБ, РЗС и Атака, внесоха искане за отстраняване на Емилия Масларова като председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика, Иван Костов отново се е позовал на този текст с аргумент, че след като Народното събрание вече веднъж е приело решение, с което се налагат ограничения върху определени народни представители, може да го направи и втори път.

В кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов заяви, че приема решението на Конституционни съд. "Ако погледнете в последните 20 години, или последните 10 как е конституиран той, е нормално да има такова решение. Така, че приемам решението," посочи Борисов.

Според лидера на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев решението на Конституционния съд доказва искането на неговата партия за свикване на Велико Народно събрание. "Още веднъж това потвърждава нашата теза за Велико Народно събрание и нова Конституция. Такъв Конституционен съд, който е податлив на политически решения и се избира чрез политически квоти, не е необходим на България," категоричен бе Янев

Пред БНР Яне Янев обясни, че неговата партия е в опозиция, защото не участва в изпълнителната власт, но ще продължи да подкрепя управляващите според даденото обещание за шест месеца толерантност.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени