Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ скоро ще приключат подготовката на новия договор, заместващ СТАРТ - 1

Русия и САЩ скоро ще приключат подготовката на новия договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Това заяви външното министерство в Москва във връзка с изтичащия днес срок на досегашния договор СТАРТ-1. Подготовката на ново споразумение бе възложена на експерти от президентите на двете страни - Дмитрий Медведев и Барак Обама.

"Русия и САЩ са близо до подписване на пълноформатен двустранен юридически задължаващ договор за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения", информира руското външно министерство. "Бъдещият договор е призван да стане нов жалон в разоръжаването и ядреното неразпространение, да ознаменува преминаването на взаимодействието между Русия и САЩ на по-високо равнище, да потвърди, че двете страни имат общи цели в укрепването на взаимната и глобалната сигурност", изтъкват руски дипломати.

Русия приканва всички държави и най-вече разполагащите с ядрени арсенали да се присъединят към усилията в сферата на разоръжаването, предприемани от нея заедно със САЩ.

По публикацията работиха: ИТАР - ТАСС, БТА, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна