Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Осмината експерти от Македония, Хърватия и Франция в събота отново ще се качат на кораба "Илинден", който потъвайки във водите на Охридското езеро в началото на септември погуби 15 души, пише днес македонският Утрински весник. Става дума за финалната проверка за издръжливостта на кораба. Материалите от експертизата скоро трябва да бъдат предоставени на следствието и прокуратурата в Охрид. Самите тестове ще бъдат наблюдавани от български експерти, които следят хода на цялото разследване за корабокрушението в Охрид.
Персоналът на българското министерство на отбраната в НАТО и мисиите на ЕС в Белгия е без пари вече втори месец, заради намалението на бюджета, пише също Утрински весник като се позовава на генерал Атанас Запрянов, военен представител на България в НАТО и ЕС. Един от представителите на България в Брюксел, пожелал анонимност, твърди, че колегите му са с блокирани банкови сметки, тъй като сумите не са достатъчни, за да покрият задълженията им.

Държавите от НАТО обещаха да изпратят в Афганистан подкрепления от общо над 5000 войници в подкрепа на военните усилия на САЩ, пише вестник Уолстрийт джърнъл. Очаква се днес външните министри от НАТО да приемат декларация, в която приветстват новата стратегия на американския президент Барак Обама за Афганистан. Те ще призоват афганистанския президент Хамид Карзай да изпълни обещанията, направени в речта при встъпването си в длъжност, най-вече за
борба с корупцията, посочва вестникът.

Даниела Игнатова си спомня шока в родния й град миналата зима, когато газовите доставки за България бяха прекратени с началото на снеговалежите, последвано от съобщението на правителството "ние сме в кризисна ситуация". По думите й, ситуацията тогава във Варна, погледнато днес, е изглеждала много по-плашеща отколкото е била. Тази година отоплителната компания вече е изпратила съобщения до потребителите с уверение, че доставките са "гарантирани". В цяла Европа енергийните компании дават подобни уверения, докато континентът все още е в рецесия, че има достатъчно природен газ и хранилищата са пълни, пише вестник Файненшъл таймс. Европейският съюз насърчава строителството на нови вътрешни тръбопроводи. Тази зима ще заработи тръбопровод между Румъния и Унгария. На чертожната дъска е и проект за връзка между България с Гърция и Румъния.

Независимо от това, нова криза с доставките в Източна Европа не може да бъде отхвърлена. Опасността, както и миналата зима, е заради спор между Русия, най-големия доставчик на газ за Европа, и Украйна, през която минават 80% от транзита на руския газ. Енергетиката бе в дневния ред при срещата на европейски лидери с руския президент Дмитрий Медведев в Стокхолм миналия месец и отново ще бъде при срещата им с украинската страна днес в Киев, пише Файненшъл таймс.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна