Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбочава се кризата на финансовото доверие в Гърция

Кризата на доверието във финансовите възможности на Гърция се задълбочава, пише в днешния си брой британският всекидневник "Индипендънт". Редица агенции предупредиха, че кредитният рейтинг на страната ще продължи да пада, а вчера наблюдатели от Европейския съюз отчетоха, че правителството няма да се справи с ангажимента да съкрати бюджетния дефицит до 9 процента в рамките на тази година.

По-рано тази седмица милиони гърци стачкуваха срещу плановете на правителството да замрази заплатите на държавните служители, но от ЕС настояват за още съкращения на държавните разходи.

В американския Сенат се обсъжда въпросът какъв дял има "Уол Стрийт" върху спекулациите, намаляващи кредитното доверие към гръцкото правителство. Управителят на Федералния резерв Бен Бърнанке увери, че се води разследване по редица въпроси, свързани с договореностите на "Голдман Сакс" и други компании с Гърция.

Гръцките финанси вече се следят под лупа от европейските регулатори заради страховете, че евентуален банкрут на Атина може да завлече и други членове на Еврозоната. Общият дълг на Гърция се оценява на 300 милиарда евро или 113 % от БВП - близо два пъти над допустимото в зоната, а бюджетният дефицит от 12,7 на сто е четири пъти над нормата.
По публикацията работи: Индипендънт

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна