Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Атака" събира подписи с искане за оставка на Цецка Цачева

Снимка: БГНЕС

Партия "Атака" започна да събира подписи с искане за оставка на председателя на парламента Цецка Цачева. Повод стана прекъсването на извънредното заседание на парламента по време на изявление на лидера на партията. Цачева определи изявлението като предизборно. Това накара депутатите от ГЕРБ да защитят предложението си Народното събрание да не работи преди изборите. Красимир Велчев обясни от името на ръководството на НС:

Това само потвърждава правотата на нашето решение по време на предизборна кампания да няма заседания. Видяхте как трибуната на Народното събрание може да се използва. Това не е достойно, не е морално. Да се използва извъредно заседание за предизборна кампания, мисля, че не е редно.

Минути по-рано председателят на парламента Цецка Цачева и депутатът Мая Манолова също размениха остри реплики. Цачева каза, че може да отстрани Манолова от заседанието. В кулоарите на парламента Манолова обясни защо е поискала думата по време на пленарното заседание:

Госпожа Цачева днес скри двама министри, към които имаше въпроси в днешния парламентарен контрол. Това са регионалната министърка Павлова и вицепремиерът Дянков.

Въпросите били свързани с начина на гласуване на избиратели по настоящ адрес, но не били включени в дневния ред на това заседание. Регионалният министър Лиляна Павлова е поискала отлагане заради посещение на представители на ЕК и ЕП в България.

В началото на извънредното заседание все пак имаше и отговор на въпрос. Социалният министър Тотю Младенов успя да отговори на първия зададен към него въпрос, който беше свързан с това каква политика министерството има за интегриране на ромите на трудовия пазар. Младенов обясни, че за тази година 7532 лица от ромски произход са били включени в пазара на труда. В 58 бюра по труда работели 67 медиатори, 47 от които са от ромски произход, които помагали за интегрирането на ромите в пазара на труда. Подготвя се и предложение за актуализиране на програмата за интегриране на ромите, припомни Тотю Младенов.

Информация на Добромир Видев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна