Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите избира нов председател

Снимка: Архив

Съюзът на съдиите избира нов председател. Със сигурност това няма да е Мирослава Тодорова, макар че чисто формално докато ВАС не се произнесе по нейното уволнение, тя остава съдия. Решението обаче е тя да не участва в ръководството на Съюза и да бъде даден път на други хора, коментира в предаването "От петък до петък" журналистът от БНР Силвия Великова. Резултатът от избора ще стане ясен тази вечер или утре рано сутринта. Тогава ще стане ясно също каква ще е стратегията на Съюза оттук нататък по отношение на новия Висш съдебен съвет.

Великова припомни, че само за малко повече от месец, откакто функционира новият ВСС, Съюзът излезе с няколко писма – едното беше за напомнянето на проблемите на съдебната система, другото беше с призив да се потърси доброто от скандала "Марковска" като се погледне какво се случва във Върховния административен съд, защото там няма такова нещо като случайно разпределение на делата, много често вътрешното убеждение може да бъде контролирано и ако това са слухове и недостоверна информация, именно подобен анализ е начинът да се провери, опровергае или потвърди това съмнение.

Без Съюзът на съдиите да се намесва в избора за главен прокурор, те искат да се води диалог за правилата и начина, по който се избират началниците в съдебната система. Но макар Съюзът да не иска да се намесва пряко в избора на главен прокурор, видяхме, че председателят на ВАС номинира кандидат за главен прокурор. Неслучайно Лазар Груев – председател на ВКС, досега не се е ангажирал с нито една от групите, които номинираха главни прокурори. Всичко е условно, коментира Великова.

Спорът е много по-голям от това дали чрез жребий, по реда на подаване или по азбучен ред ще върви процедурата за избор на главен прокурор, подчерта още тя и добави, че спорът е затова как да се гласува – дали електронно или с интегрална бюлетина. Когато се гласува с интегрална бюлетина, пускаш гласа си само веднъж и само за един човек. Когато се гласува електронно, никой не разбира каква е подкрепата за загубилия. Това може да се окаже проблем при атакуване на избора пред ВАС, изтъкна още журналистът.

Според Великова е добре, че в състезанието се включват двама прокурори. Тя изказа мнение, че номинацията на Борислав Сарафов не е за разсейване на гласове. Балотажът изглежда неминуем, смята още Силвия Великова. Според нея е напълно възможно да посрещнем новата година без нов главен прокурор.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна