Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолина Маринова: Очаквам лихвите да бъдат намалени

Снимка: БГНЕС
Банките в България печелят по над 21 лева на секунда по данни на БНБ. От лихви по отпуснати кредити се печелят по 156 лева на секунда. Така за миналата година, банковата ни система е генерирала над 600 милиона лева чиста печалба, което е ръст от близо 10 процента спрямо 2011.

Бившият председател на Асоциацията на банките Виолина Маринова прогнозира пред "Хоризонт", че през новата година лихвите по кредитите ще намалеят още малко. По думите й обаче, състоянието на банковата система се влияе от несигурната икономическа среда. 

Мойта прогноза за 2013-а е, че тя ще бъде горе-долу каквато е 2012-а, в смисъл, като ръстове на бизнес, тъй като икономическата среда не е много стабилна, хората се въздържат от теглене на кредити. Все още качеството на банковите портфейли не е добро, има влошаване, но има задържане на влошаването, да го кажеме, не толкова силно и стръмно, както предишни периоди. Но всичкото това кара хората да бъдат доста предпазливи. И в момента лихвите през 2012-а година спрямо 2013-а са намалени. Очаквам, че през 2013-а година също ще има намаление на лихвените проценти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна