Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев върна мандата и обяви, че няма да бъде премиер независимо от изборните резултати

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев върна проучвателния мандат за съставяне на правителство, връчен му от президента Росен Плевнелиев. След ГЕРБ и Коалиция за България отказа да направи правителство в рамките на 41-вото Народно събрание.

Очевидно лидерът на левицата не взе насериозно офертата от понеделник на премиера в оставка Бойко Борисов, който предложи социалистите и ДПС да формират правителство, което ГЕРБ ще подкрепи и да носят политическата отговорност за управлението на страната до изборите.

Станишев връчи на президента и предложение с конкретни мерки за изход от социалната криза в страната, като в отговор Росен Плевнелиев заяви:

Благодаря за изключително конструктивната роля и позиция, която г-н Станишев днес, както и вчера на Консултативния съвет по национална сигурност излъчи, демонстрира, също така благодаря на г-н Станишев и за това, че днес те ми връчиха и един пакет от мерки, наречен "Неотложни действия за състоянието на страната" от гледна точка на важните приоритети за следващите седмици и месеци.

Сергей Станишев обвини управляващите, че са разорили България и са изпразнили хазната и подчерта, че няма да е следващият премиер, независимо от резултатите на изборите:

Ситуацията в страната, почтеността към гражданите изисква провеждане на извънредни парламентарни избори. Народът трябва да определи на кого има доверие. Искам да ви уведомя също така, че независимо от това как ще протекат предстоящите парламентарни избори, аз няма да бъда следващият министър-председател на Република България. Протестите на българските граждани за пореден път поставят въпроса за необходимостта от обединение на всички разумни, демократични, отговорни хора в страната, за да изведем България от това унизително положение.

Утре от трибуната на Народното събрание президентът Росен Плевнелиев ще обяви датата на предсрочните избори, ще представи част от мерките за изход от социалната криза и ще обяви кога ще разпусне парламента.

В петък се очаква той да връчи на ДПС мандата за съставяне на правителство, тъй като по конституция има право на трети и последен опит да състави кабинет в рамките на сегашния парламент. Ако от ДПС откажат, както вече заявиха, президентът ще назначи служебен кабинет и ще разпусне Народното събрание. В същия ден Росен Плевнелиев ще разговаря с представители на протестиращите, заедно с които ще създадат Обществен съвет.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна