Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът отложи връчването на мандата за съставяне на правителство на ДПС

Снимка: БГНЕС

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ДПС на 5-и март. Очакваше се президентът да даде право на Движението да сформира кабинет в рамките на 41-вото Народно събрание утре.

Плевнелиев посочи 12 май като най-реалната възможна дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори, която ще гарантира добрата подготовка на вота.

По Конституция на 5 март изтича 7-дневният срок, в който президентът трябва да връчи по свой избор проучвателен мандат за съставяне на правителство на трета парламентарна група от 41-то Народно събрание, след като в сряда даде право на Коалиция за България да формира кабинет и те отказаха. Това направиха по-рано и от ГЕРБ.

От прессекретариата на президента обясниха за "Хоризонт", че държавният глава се придържа към конституционната процедура. Ако във вторник ДПС откаже да състави кабинет, президентът ще назначи служебно правителство. Съставът му ще е ясен до края на следващата седмица. Намеренията на Росен Плевнелиев са да разпусне 41-то Народно събрание най-рано на 12 март.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна