Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата привика журналист заради разгласяване на информация, известна на всички

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата привика журналист след негова статия, в която са публикувани факсимилета. Борис Митов от Mediapool.bg е бил извикан в държавното обвинение по-малко от два часа след излизането на материала му "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?".

В текста са описани публично известни факти от работата на заместник градския прокурор Роман Василев, които станаха известни по време на процеса в Софийския градски съд (СГС) по делото за подкуп срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Делото бе разсекретено от СГС и цитираните факти станаха известни по време на публичните заседания.

С Митов се свързал Драгомир Янчев от СГП, който го помолил, ако е съгласен, да му снемат обяснения за публикацията, съобщава БГНЕС. Митов приел и отишъл в прокуратурата, където, по думите му, Янчев бил изключително любезен и му обяснил, че става въпрос за факсимилето под дописката, което било класифициран документ. Прокурорът попитал Митов откъде го има, но той отказал да разкрие източника си. След това дал обяснения, при което Янчев го предупредил, че носи наказателна отговорност, ако лъжесвидетелства или скрие истината, или ако прикрие човек, извършил престъпление. Няколко пъти му уточних, че всички данни, включително и факсимилетата от документите са вече известни факти и изобщо не са нови, тъй като бяха разсекретени от СГС по делото. Второ, не само Mediapооl, но и доста други медии са описвали детайлно въпросните данни за нарушения на Роман Василев при искане и използване на СРС-та. Те бяха коментирани и в съдебна зала, разказа Митов пред БГНЕС.

Прокурорът настоял, че независимо от определението на СГС, класифициран документ може да бъде разсекретен единствено от органа, който го е засекретил. И понеже към този момент това не е налице, става въпрос за разгласяване на държавна тайна, обясни още Митов.

Борис Митов е бил предупреден, че най-вероятно ще се стигне до дело за разгласяване на държавна тайна, по която компетентна е Софийската районна прокуратура.

Според информация на "Хоризонт" нашият колега е призован да се яви на 8 април - понеделник в прокуратурата заедно с адвокат, което означава, че най-вероятно ще бъде привлечен като обвиняем. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна