Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършиха консултациите при президента за връчването на мандат за съставяне на кабинет

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев провежда консултации с парламентарно представените политически партии в 42-рото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Важно е България да има работещо правителство колкото може по-скоро. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на политическите консултации и добави:

Аз поех ясен ангажимент да не се губи време, вярвам, че е важно за нацията да работим за стабилност. Стабилност означава правителство, парламент, работещи, ясни ангажименти и от там нататък, разбира се, дай Боже и резултати по наболелите пред нацията проблеми. Ще бъде важно да чуем и обменим опит за това, кое е важно за нацията днес, кои са най-неотложните мерки, които трябва да се предприемат, как вие виждате вашата роля и съответно ангажименти, които вие ще поемете в рамките на парламента, а защо не и при формиране на една или друга формула за съставяне на правителство. Моето желание е само едно, а то е колкото може по-скоро в България да има работещо правителство, което да си носи кръста и заедно с парламента да се коват закони.

След срещите държавният глава ще връчи мандат за формиране на кабинет на ГЕРБ - най-голямата по численост парламентарна група. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че ще съобщи имената на министрите, които би предложил, след което ще върне мандата.

В условията на скандали в новия парламент и внесено в Конституционния съд искане от ГЕРБ за касиране на изборите президентът Росен Плевнелиев започва процедура по връчване на мандат за съставяне нa правителство с очакване 42-рото Народно събрание бързо да излъчи нов кабинет. Държавният глава ще се срещне последователно с представителите на четирите парламентарни партии.

Първи на "Дондуков 2" са поканени от "Атака". Лидерът им Волен Сидеров няколко пъти заяви, че няма да подкрепи правителство в това Народно събрание:

Ние ще бъдем вашия кошмар. Аз не съм казал, че ще подкрепям нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников. Аз няма да подкрепя фигури, аз няма да подкрепям силуети, няма подкрепям харизми. Аз ще подкрепям само десния вот и интереса на българския народ.

След "Атака" Плевнелиев ще разговаря с представители на ДПС. Лидерът на движението Лютви Местан вече заяви, че ДПС няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ:

ДПС е за кабинет на експертно политическо начало, чийто прототип е политическа отговорност на парламентарните сили, алтернатива на ГЕРБ.

Третата среща на президента ще е с представителите на Коалиция за България. Вчера социалистите започнаха консултации с извънпарламентарни партии и организации за съставяне на програмен кабинет с министър-председател Пламен Орешарски, който предлага:

Възстановяване на икономиката, насърчаване на предприемчивостта, облекчаване и подобряване на цялостния бизнес климат, да засилим ролята на държавата в привличане на инвестиции.

Последната среща на президента ще бъде с ГЕРБ. Държавният глава ще връчи на лидера на партията Бойко Борисов, която има най-много депутати в НС, проучвателен мандат за съставяне на правителство:

Ще го приема мандата, още там ще обявя кабинета и ще го върна, за да спестя много малко време, около половин час, до даването на мандата на следващата политическа сила. То е вече видна тройната коалиция.

Ако ГЕРБ откаже да състави кабинет, президентът ще връчи мандат за формиране на правителство на Коалиция за България.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна