Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът Arctic Sunrise в подкрепа на устойчивото рибарство

Корабът на „Грийнпийс” Arctic Sunrise на Морската гара във Варна.
Снимка: БГНЕС
Според данни на Европейската комисия за периода 2007-2011 г., риболовната флота на Европейския съюз може да осъществи от 2 до 3 пъти повече улов на риба, отколкото са възможностите за естествено възстановяване на рибните запаси. Тревожната тенденция не подминава и България. Популацията на калкана е силно намалена, има опасност от изчезване на вида. Преексплоатацията на рибните ресурси намалява броя на обичайните обитатели на Черно море, унищожават се естествените мидени плантации. В същото време се увеличава броят на инвазвните видове и „цъфтежът” на водата.
В Европейския съюз традиционният поминък на дребните крайбрежни рибари също силно е застрашен. Как да се запази балансът: бизнес – устойчиво развитие – екосистеми?
В подкрепа на устойчивото рибарство, кораб на „Грийнпийс” предприе европейска обиколка, а в края на месец март 2013 г. за първи път акостира на български бряг – пристанище Варна. Какво се случи в дните на отворени врати? Как продължава рейсът на кораба, чиято мисия е да подпомогне диалога между индустриалния и малкия риболов, екологията и вижданията на правителствата? Събраната нова информация ще бъде предоставена за Общата рибарска политика на Европейския съюз, чието преразглеждне става веднъж на 10 г.
По публикацията работи: Петра Талева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени