Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК критикува Берлин за неусвоени евросредства

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) разкритикува Берлин, че не е усвоил достатъчно средства от европейските социални фондове, за да реши проблемите си с прииждащите роми от България и Румъния.

Германия е единствената страна в Европейския съюз (ЕС), редом с България и Румъния, която не е усвоила милиарди евро от фондовете, предназначени за интеграция на имигранти и хора без равни шансове на трудовия пазар. Това става ясно от преглед на току-що изтеклия финансов период 2007-а - 2013-а година.

За тези пет години Европейският социален фонд е финансирал германски проекти за общо 5,3 млрд. евро при отделени 8,4 млрд. евро. Това са 63% от предоставената на Германия сума. За сравнение България е използвала 53% от предоставените й средства, а Румъния едва 30%.

Статистиката е куриозна, като се има предвид, че през последните 12 месеца германските политици не спираха да критикуват България и Румъния за това, че не използват предоставените им от ЕС средства за интеграция на ромите в пазара на труда. Сега Европейската комисия критикува Берлин, че е можел да се погрижи за по-добро усвояване на европейските средства при решаване на проблемите с т. нар. "имиграция по бедност" в големите градове на Германия, в които се установяват роми от Балканите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени