Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автобусните превозвачи започнаха символичен протест

| обновено на 13.01.14 в 18:07

Автобусните превозвачи започнаха символичен протест заради нерешените проблеми с нерегламентираните превози в страната. Те предупредиха, че ако не получат подкрепа от държавните институциии, от 1-ви февруари ще спрат пътническия транспорт.

От днес по автогарите са поставени предупредителни постери с надпис "Протест" заради това, че държавата не обръща внимание на проблемите на автобусните превозвачи. Един от тях са нелегалните превози. Васил Пиронков от Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България каза:

Да приемем, че някой може да вози роднини, братовчеди, ако днес тръгва четири пъти или пет от една автогара за друго населено място на 50 - 100 километра, имаме такива примери от София, Пловдив, Кърджали, Хасково, за Северна България също да не говорим.

До преди известно време нелегалните превози се извършват само от бусове, но днес и леки автомобили на по-ниски цени превозват пътници. Резултатът от тази тенденция са намалелият брой лицензирани фирми от 2 800 през 2010-а година на 950 днес.

Ивайло Константинов - също от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, коментира:

Тази епидемия вече е завладяла почти всички безработни в България. Всеки втори безработен е превозвач.

Превозвачите са задължени да предоставят намаления на няколко групи хора, което води до 500 милиона загуби за сектора.

Решението на управителния и контролния съвет е поне едно от тях да бъде изпълнено, за другите ангажирани срокове писмено. В противен случай на първи преустановяваме обслужванията, които са ни възложени.

Едно от исканията е държавата да се справи с нелегалните превози, обясни Константинов:

Едно наше писмо до министър-председателя - господин Орешарски, до заместник министър-председателя - господин Цветлин Йовчев, до министъра на външните работи - господин Вигенин, и до министъра на транспорта - господин Данаил Папазов, което писмо беше входирано на 13.11. миналата година. Ние уведомихме споменатите господа, че сме в тотална невъзможност да продължим своята дейност, затова защото сме поставени в тотално противоречие на пазарната среда. Сами разбирате, че пазарната среда е тотално изкривена, като прибавим и тоталната невъзможност да бъдем допуснати до европейско финансиране, сами разбирате защо всъщност последните ни надежди за това, че би могло нещо позитивно за бранша да се случи, се изпариха днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна