Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът затегна режима за износ на лекарства, включени в позитивния лекарствен списък

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за лекарствените продукти, с които се цели предотвратяване на честата липса на животоспасяващи медикаменти в аптеките в страната. Това често е в резултат на т.нар. "паралелен износ", при който се изнася за държави, в които цените са далеч по-високи от нашите, а разликата може да достигне стотици проценти. Заради това, някои търговци на едро прибягват до изкупуване на лекарства дори от аптеки, което е забранено. С приетия закон Агенцията по лекарствата ще може да откаже извършване на "паралелен износ", когато лекарството е в ограничени количества у нас и когато неговата липса застрашава живота на пациентите. При нарушение глобата ще бъде между 10 и 20 хиляди лева, а при повторно - до 40 хиляди лева.

Председателят на Комисията по здравеопазване в НС Нигяр Джафер коментира, че цифрите за паралелния износ се разминават в огромни граници и трябва да се знае реалната картина. Тя увери, че предприетите мерки няма да нарушат свободното движение на стоки в Европейския съюз, каквито обвинения срещнаха управляващите.

Говорим, че става въпрос за мащаби от 35 милиона евро, след което имаме официално писмо, в което европейски структури ни пишат, че всъщност паралелният износ в България е около 90 милиона, а се говори, че е 300 милиона. Ето защо и текстовете, които бяха приети, са с един уведомителен режим, обясни Джафер.

Даниела Дариткова от ГЕРБ, член на Здравната комисия, подложи под съмнение мерките, като прогнозира, че достъпът до лекарствата няма да се подобри.

Категорично не, защото комплексните мерки, които се предвиждат за следващата година, единствено касаят пестене на средства на Националната здравноосигурителна каса, заяви депутатът от ГЕРБ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна