Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверката на Фонда за лечение на деца ще приключи до края на месеца

| обновено на 21.01.14 в 14:46
До края на месеца  ще приключи проверката на здравното министерство във Фонда за лечение на деца. Министър Таня Андреева уточни, че може да се стигне до отстраняване на директора Ива Станкова, ако бъде установено, че документи на болни деца се бавят: 

За мен е важно да работи Фондът и да няма забавяне на лечение на деца. В момента уточняваме дали има обективни, или са субективни причините за тези забавяния. За съжаление броят на дечицата,  потърсили помощ от страна на Фонда е много нараснал. За 2012-а те са около 700, за миналата година са 1 220. Това със сигурност създава допълнителни проблеми. Ако се наложи, ще увеличаваме и броят на експертите, които работят.

Проверката беше провокирана от информация на Обществения съвет на Фонда, че молбите за лечение в чужбина на 36 деца с тежки заболявания са забавени с месеци.

Тържественото отбелязване на Бабинден беше в Майчин дом в присъствието на министър Андреева. Млада майка, родила момченце в същата болница преди дни, извърши ритуала по измиване на ръцете на проф. Виктор Златков - директор на болницата и на министъра на здравеопазването:

Голяма част от акушер-гинеколозите в страната са минали от тук. Голяма част от нас са видели професионализма, с който се работи в болницата. Бабинден е древен празник, дълбоко свързан с почитта към онези, които помагат да се роди новият живот, които поемат новородените и чуват техния първи плач. Мисля, че само тези, които са се докосвали до този момент, могат да разберат магията на живота.

През Майчин дом са преминали 15 558 пациенти, каза директорът на болницата:

Родените деца са 3984, сред които 132 близнаци, 5 тризнаци. Много от постъпилите родилки са пренасочени в други болници, поради тежка патология на бременността, съпътстващи заболявания и усложнения в хода на раждането. В Клиниката по неонатология са се грижили за 715 недоносени деца - близо 18%. 11 от тях са с екстремно ниски тегла.

Проф. Стоимен Иванов, доц. Георги Йорданов и акушерката Валя Иванова са носители на приза “Златни ръце“ на Майчин дом за тази година.

Подробности чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна