Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговци и консуматори обсъдиха новите правила за търговия с природен газ

Снимка: www.bulgartransgaz.bg

Нови правила за търговия с природен газ трябва да влязат в сила след по-малко от месец. Правилата бяха тема на обсъждане в енергийния регулатор с търговци и предприятия - консуматори на природен газ.

Според новите правила вече ще има балансьор на пазара на газ, който се очаква да бъде операторът на мрежата "Булгартрансгаз".

Дружеството ще поема дисбалансите в системата, когато заявените количества за доставка на синьо гориво не отговарят на реалната консумация.

Според Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни предприятия, нужда от подобни правила има, защото при разминаване между заявени и доставени количества клиентите ще могат да възразяват:

Примерно, вие си консумирате газ за отопление вкъщи, до миналия месец сте консумирали триста кубични метра през зимата и изведнъж ви носят сметка хиляда кубични метра. Да има механизъм, да се проверява уредът и така нататък.

Очакват се новите правила за търговия с природен газ да бъдат одобрени и на закрито заседание на енергийния регулатор на 17-и февруари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна