Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата откри в дейността на МЗ липса на контрол по сливане и преобразуване на болници

Снимка: БГНЕС

Липсва контрол по сливането и преобразуването на болници и лечебни заведения. Това е основният извод от одита  на Сметната палата за работата на Министерство на здравеопазването от  2011-а до края на 2012-а година. Друга констатация в него е  липсата на регистър за бизнес програмите на лечебниците.

Обект на проверката са болнични дружества с държавно участие. От 2011-а до края на 2012-а Здравното министерство не са имали регламентирани процедури за контрол на дейността по преобразуване на лечебните заведения, например от университетската многопрофилна болница за активно лечение в Стара Загора - преобразуване в многопрофилна болница, липсват и критерии за избор на ликвидатора.

Одитът на Сметната палата отчита, че няма ред и критерии за започване на конкурси за избор на управителни органи, за изготвяне на тримесечни доклади за финансовото състояние на болничните дружества.

Сметната палата посочва, че в резултат на това при три от дружествата процедурите по ликвидация са продължили повече от 10 години.

Занижен е и контролът по процедурите за продажбите и отдаването под наем на имоти в капитала на болниците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна