Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес Ректоратът на Софийския университет е с повече охрана

| обновено на 29.01.14 в 11:35
Снимка: БГНЕС

Охраната в сградата на Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" от днес ще бъде засилена.  Решението е взето от ръководството на висшето училище след отмяната на втората окупация на сградата, продължила четири дни. 

Ректорът на Софийския университет ще предложи на Академичния съвет на висшето училище да се направи картова система за електронен достъп до Алма матер.  Той обясни пред "Хоризонт" как ще се затегне контрола за влизане в Университета с наетата нова охранителна фирма:

Идеална позиция няма, разбира се, охраната е затегната дотолкова, доколкото се проверяват всички служебни карти на преподаватели, на студентите. Фирмата е с доста по-млади хора, които внушават и повече респект. Това е лицензирана охранителна фирма. Основният проблем е това, че в Университета има страшно много събития, които не касаят пряко студентите. В Университета непрекъснато се провеждат публични лекции, представят се книги, има лекции на чужди гости, културни събития, университетският театър, има три музея, които са включени в туристическата карта на София. Годишно в сградата на Ректората се провеждат повече от хиляда различни събития. Основният проблем е с външните хора.

 Все още не е взето решение как ще бъдат санкционирани студентите, окупирали Университета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна