Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзите на колекционерите, нумизматите и антикварите протестират срещу готвените промени в НК

Съюзите на колекционерите, нумизматите и антикварите остро протестират срещу готвените промени в Наказателния кодекс. Според предложенията всеки, който притежава "нерегистрирана" културна ценност, е заплашен със затвор до 4 години. Това би засегнало половината българи.

Проблемът е в неясната дефиниция на понятието "културна ценност". Според последните промени не само антични предмети и монети, но и над 50-годишни картини, икони, дори стари мебели, които всеки българин притежава в дома си по наследство, се превръщат в културна ценност. Ако човек не ги декларира пред специална комисия от културното министерство, автоматично се превръща в нарушител. Заплашва го затвор до четири години. Ако притежава обаче повече от три подобни предмета, затворът е до шест години, тежка глоба и конфискация.

Професор Валери Стефанов, председател на Съюза на колекционерите у нас, коментира:

В момента с предлаганите промени в Наказателния кодекс санкциите са опрели до вратата на всеки български дом. Какво се случва с хората, с интелигентните и образовани хора на България, които са имали щастието или нещастието да си купуват книги, картини, да пазят интимната стойност на своите домове.

Срещу готвените промени в Наказателния кодекс скочи и Светлин Русев:

Моята студентска рисунка, за да искам да я продам, аз трябва да ида да я идентифицирам в Министерство на културата - това е абсурд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна