Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изслушване на защитата продължава делото за проповядване на радикален ислям в Пазарджик

| обновено на 30.01.14 в 12:13
Снимка: БГНЕС

Делото за разпространение на антидемократична идеология продължава тази сутрин в Пазарджишкия окръжен съд с пледоариите на защитата. Вчера прокуратурата поиска ефективно наказание за имама на ромския квартал "Изток" Ахмед Муса Ахмед и условно за имама на Сърница Саид Мутлу и районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. Обвинението срещу Мутлу и Салих за насаждане на омраза на религиозна основа отпадна.

Днешното заседание започна със скандал след като имамът на джамията в  ромския квартал "Изток" Ахмед Муса Ахмед отказа да стане при влизането на съдия Ивета Парпулова в съдебната зала. От мястото си той заяви, че е мюсюлманин и може да отдава почит единствено  на Аллах.  Адвокатът му Хари Харалампиев окачестви пред журналисти постъпката  като "неуважение към съда", и "страхотен гаф".

Съдебното заседание протича с изслушване на пледоариите на защитата. Основните тези до момента са, че обвинението в антидемократична идеология категорично се отнасят към салафисткото течение в исляма и е некоректно една вяра да се квалифицира като антидемократична идеология. Това е некоректен опит за наказателно преследване на хора само защото проповядват първоизточника на исляма - салафизма, твърди защитата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна