Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО предлага редуциране на ЦИК и отделен район за българите в чужбина

Снимка: БГНЕС

Намаляване на броя на членовете на Централната избирателна комисия, българите в чужбина да гласуват за отделен избирателен район и по-силен мажоритарен елемент в листите, предлагат от Института за развитие на публичната среда.

Сегашните предложения за промени в изборното законодателство предвиждат членовете на ЦИК от 21 да станат 15. Председателят на управителния съвет на института Антоанета Цонева смята, че броят им трябва да е 9: 

Смятаме, че това за населението, мащабите на България и работата, която комисията следва да върши, е оптимален вариант и предлагаме петима да бъдат излъчвани и избирани от парламента и четирима, назначавани от президента.

Цонева поиска още членовете на ЦИК, докато са такива, да не могат да развиват друга дейност и през две години и половина чрез жребий квотите да се обновяват. 

От неправителствената организация предлагат също задължителна преференция с нулев праг за листите, което ще засили мажоритарния елемент, а българите в чужбина да са първите, които електронно да гласуват по интернет. Освен това, да отпадне възможността един кандидат за депутат да участва в две листи. 

Цонева подкрепя идеята на президента по време на евровота да се проведе референдум, защото това ще вдигне избирателната активност. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна